13:39 / 12.04.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Hrvatski studenti prvi put na ESA o svemirskoj tehnologiji

-

-

Foto: - / -

Na skupu u Budimpešti sudjelovat će ukupno pedesetak studenata iz cijele Europe, kako bi u tri radne skupine raspravljali o izazovima i mogućoj suradnji te razmijenili ideje i iskustva.
Nakon što je početkom godine Vlada potpisala sporazum s Europskom svemirskom agencijom (ESA) o svemirskoj suradnji u mirnodopske svrhe, hrvatski stručnjaci i studenti sve se više uključuju u aktivnosti svemirske industrije, pa će tako danas u radu Europskog studentskog foruma (ESF) u sklopu Savjetodavnog vijeća svemirske generacije (SGAC) u Budimpešti prvi put aktivno sudjelovati dvoje studenata završne godine zagrebačkog FER-a.

Nives Novković
je kao stručnjakinja za hardver već angažirana u uspješnoj FER-ovoj spin off tvrtki Amphinicy Tehnologies, gdje priprema magistarski rad. Neposredno je angažirana na ostvarenju inovativnog projekta Blink, za koji je tvrtka dobila 1,3 milijuna eura iz europskog programa za istraživanje i razvoj. Riječ je o izradi programa za brzo primanje i obradu satelitskih podataka o Zemlji za potrebe Europske svemirske agencije i druge korisnike.

Luka Strižić je kroz program Erasmus + i Erasmus Mundus već završio i studij svemirske tehnologije u Švedskoj, stekavši zvanje magistra svemirske znanosti i tehnologije. Ujedno je i prvi hrvatski dobitnik nagrade "Svemirski Oskar" za rad iz područja svemirske navigacije.

Na skupu u Budimpešti sudjelovat će ukupno pedesetak studenata iz cijele Europe, kako bi u tri radne skupine raspravljali o izazovima i mogućoj suradnji te razmijenili ideje i iskustva.

Na taj način SGAC, kao udruga koja već 19 godina djeluje u cijelom svijetu, ispunjava svoju temeljnu ulogu afirmacije studenata i mladih profesionalaca svemirske industrije pred UN-om, svemirskim agencijama, svemirskom industrijom i akademskom zajednicom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!