HUZEZ se protivi uvođenju 5G mreže bez istraživanja njezina utjecaja na zdravlje

09.04.2019.

13:25

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

HT se hvali maržom u Hrvatskoj od 42 posto, dok prosjek na razini DT grupe iznosi 23 posto, ističe HUZEZ.
Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ) protivi se uvođenju 5G mreže zbog zdravstvenih rizika koji, kako kažu u udruzi, kod te mreže nisu sasvim otklonjeni, kao i zbog financijskih pogodnosti koje Hrvatska neopravdano daje teleoperaterima.

HUZEZ podsjeća da je nedavno objavljeno kako Hrvatska prva u svijetu već od lipnja ove godine kreće u stopostotnu pokrivenost 5G mrežom, ali nisu objavljene rezerve prema zdravstvenim posljedicama koje prema toj mreži postoje u europskim zemljama.

Primjerice, belgijsko ministarstvo za bruxellesku regiju za kvalitetu života, okoliš i energiju, grada koji je sjedište EU-ovih institucija, zaustavilo je uvođenje 5G mreže s obrazloženjem da "stanovnici Bruxellesa nisu zamorci čije se zdravlje može prodati za profit".

HUZEZ također smatra neprihvatljivim informaciju da je Hrvatska spremna odreći se naknade za koncesije teleoperaterima i prihoda jedinica lokalne samouprave u korist teleoperatera za uvođenje 5G mreže, jer u HUZEZ-u smatraju da teleoperateri investiraju kako bi mogli ostvarivati dobit.

Teleoperateri investiraju i u drugim zemljama, i to bitno više, i zadovoljni su i s bitno manjom dobiti. Primjerice, HT se hvali maržom u Hrvatskoj od 42 posto, dok prosjek na razini DT grupe iznosi 23 posto, ističe HUZEZ.

U europskim zemljama se za povećanje kapaciteta i promjene tehničkih značajki instalirane opreme mora ponovno proći procedura ishođenja svih dozvola, dok u Hrvatskoj teleoperateri mogu nadograditi postojeće mreže (3G, 4G) na tehnologiju bitno većeg kapaciteta i bitno viših frekvencija emitiranih elektromagnetskih polja bez ikakve dozvole, upozorava HUZEZ.

Ako zaista 5G donosi, kako nas lobisti telekoma uvjeravaju, samo dobrobit a ne i rizik, zar ne bi bilo logično da tu tehnologiju teleoperateri prvo instaliraju u svojim matičnim zemljama, koje bi im bile puno značajnije reference od Hrvatske?

Ministarstvo zdravstva "ponavlja mantru da nema dokaza o štetnosti, jer Hrvatska ima više standarde zaštite od zračenja od većine zemalja EU-a". Ako je to točno, zašto se drugi ne ugledaju u nas i ne liberaliziraju legislativu za postavljanje baznih stanica po uzoru na Hrvatsku, pita HUZEZ.

HUZEZ upozorava na "apel 5G" u kojem 229 znanstvenika i liječnika pozivaju EU da zaustavi uvođenje 5G zbog ozbiljnih potencijalnih zdravstvenih učinaka te nove tehnologije.

"Apel 5G" napominje da sa sve većom upotrebom bežičnih tehnologija nitko ne može izbjeći izloženost radiofrekvencijskim elektromagnetskim poljima za koje je dokazano da imaju štetan utjecaj za ljude i okoliš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!