19:34 / 13.04.2020.

Autor: Alanka Marina/V.K./Dnevnik/IMSUHRT

Identificirana tri soja koronavirusa

-

-

Foto: - / -

Kako bi se epidemija suzbila, znanstvenici diljem svijeta provode istraživanja. Svima je cilj pronaći cjepivo.
Kako bi se epidemija suzbila, znanstvenici diljem svijeta provode istraživanja. Svima je cilj pronaći cjepivo.

Analizirajući 160 genoma pacijenata, genetičari s Oxforda identificirali su tri soja koronavirusa. 

-Virus mutira, mijenja se i nastaju varijante. Tip B nastao je iz izvornog tipa soja virusa A koji se pojavio u Wuhanu, no nije bio dominantan u trenutku nastanka epidemije, rekao je Peter Foster, Sveučilište u Oxfordu.

Soj tipa B, kaže profesor Forster, najčešći je u Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji. U ostatku Europe uglavnom je riječ o soju virusu tipa C koji je stigao iz Singapura, dok se originalni soj proširio SAD-om.

S nešto više od 364.000 stanovnika Island ima oko 1700 zaraženih. 

- Prvi pacijent na Islandu identificiran je 28. veljače i epidemiolozi su se usmjerili na sve koji su dolazili sa skijanja iz Italije i Austrije. Bili su učinkoviti u sprječavanju virusa iz tog izvora zaraze. No nitko nije pratio one koji su stizali iz Velike Britanije i virus se brzo proširio, naglašava Forster.

Stotine laboratorija tragaju za spasonosnim cjepivom.

- Zemlje diljem svijeta, uključujući i našu, u utrci su s vremenom kako bi što prije razvile cjepivo. Svaka je minuta važna, no za to treba vremena. Ne vjerujem da stjecanje prirodnog imuniteta tzv. imuniteta krda može riješiti problem. To bi bilo preskupo, naglašava Zhong Nansan, pulmolog.

Nitko se ne usuđuje prognozirati kada će pandemija prestati.

- Većina stručnjaka će vam reći da je kraj onda kad imamo učinkovito cjepivo. Tada možemo zaštititi ljude, no od toga smo udaljeni, prema procjenama, između 12 i 18 mjeseci, naglašava Cyrus Shahpar, Sveučilište Emory, Atalanta, SAD.

Trčanje i vožnja biciklom, upozoravaju nizozemski znanstvenici, jače šire virus nego što se mislilo. Kapljice novog soja koronavirusa lete dalje nego kod šetnji. Treba povećati razmak između trkača do 5 metara, a kod biciklista i do 20.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!