Igor Štagljar izabran za člana kanadske akademije znanosti i umjetnosti

07.09.2022.

17:14

Autor: HRT/IMS

Igor Štagljar

Igor Štagljar

Foto: HTV / HRT

Hrvatski znanstvenik i molekularni biolog Igor Štagljar izabran je za redovnog člana kanadske akademije znanosti i umjetnosti. Jedini je Hrvat u tom prestižnom društvu. Njegov laboratorij nedavno je dao veliki doprinos u borbi protiv COVID-a 19 razvojem seroloških testova, pripremanju i protutipu lijekova protiv novih varijanti Omicrona. Istaknuli su se i na području istraživanja karcinoma pluća, gušterače, debelog crijeva i dojke.


- Najveća nagrada za nekog znanstvenika je kad ga drugi pohvale, a ne kada se on sam hvali koliko je on dobar. I eto me tu sam i uživam jer je to stvarno velika čast i veliko priznanje ne samo za mene osobno već i za moj laboratorij. To je znak da stvarno radite dobru znanost i da radite nešto za boljitak ovog društva u cijelosti, ne samo društva već i svijeta, kazao je znanstvenik Igor Štagljar.

Igor Štagljar (Zagreb, 1966.) završio je molekularnu biologiju 1990. na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao je na području molekularne biologije i mikrobiologije 1994. na Saveznoj tehničkoj visokoj školi u Zürichu. Nakon toga radio je na Sveučilištu u Zürichu, a od 2005. profesor je na Odjelu za biokemiju te Odjelu za medicinsku genetiku i mikrobiologiju Sveučilišta u Torontu. Bavi se interaktivnom proteomikom (znanstvena disciplina kojoj je cilj identificirati sve bjelančevine u organizmu i odrediti njihovu funkciju) i istražuje održavanje stabilnosti genoma.

Svjetsko je priznanje stekao uvođenjem tehnologije membranskoga dualnog sustava u kvascu, zahvaljujući kojoj se mogu pratiti kontakti među membranskim bjelančevinama (čine trećinu ukupnoga broja bjelančevina te polovicu bjelančevina protiv kojih se proizvode lijekovi).

Među ostalim, dobitnik je nagrade kanadskoga Fonda za inovacije (2006.), a od 2014. godine dopisni je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!