14:21 / 29.05.2020.

Autor: I.D./HINA

Institut Ruđer Bošković nositelj novog NATO-ovog projekta

Foto: IRB

Foto: IRB

Foto: - / -

Projekt je dio NATO programa "Znanost za mir i sigurnost" (SPS). Projekt je vrijedan 356.800 eura, a IRB-u je dodijeljen najveći postotak budžeta od čak 35 posto.
Institut Ruđer Bošković nositelj je novog projekta NATO-a u sklopu kojeg će nadograditi sofisticiran detektor za detekciju opasnog tereta i materijala te time povećati njegovu učinkovitost i proširiti primjenu.

Kako se ističe u priopćenju Instituta, projekt je dio NATO programa "Znanost za mir i sigurnost" (SPS), u sklopu kojega će dr. sc. Ivana Capan, voditeljica Laboratorija za poluvodiče na Institutu Ruđer Bošković (IRB), sljedeće tri godine raditi na nadogradnji nedavno razvijenog detektora opasnog tereta i nuklearnog materijala na bazi silicij karbida.

Novi pixel detektor tako će povrh neutronskih pokrivati gama i X-zrake, što će povećati njegovu učinkovitost, brzinu detekcije, te omogućiti njegovu širu primjenu na više vrsta materijala, primjerice, kod skeniranja ručne prtljage na aerodromima. Projekt je vrijedan 356.800 eura, a IRB-u je dodijeljen najveći postotak budžeta od čak 35 posto.

Ovo je drugi projekt u sklopu NATO programa "Znanost za mir i sigurnost" koji je dodijeljen dr. Capan i njezinu timu iz Laboratorija za poluvodiče.

- U sklopu prethodnog projekta NATO-a razvili smo prototip neutronskog detektora na bazi silicij karbida za otkrivanje opasnog nuklearnog tereta u pomorskim lukama. Prototip se pokazao efikasnim prvenstveno za termalne odnosno spore neutrone, izjavila je Capan, koja je i koordinatorica projekta.

- U sklopu novog projekta mi startamo s tim rezultatima i nadograđujemo naša istraživanja te u sljedeće tri godine imamo ambiciozan plan za razvoj novog piksel detektora od silicij karbida koji će biti osjetljiv i na nisko energijske game zrake, alfa zračenja, brze i spore neutrone te X-zrake. Prelaskom na piksel detektore dobivamo dodatnu informaciju o položaju, pojasnila je.

Ovakva tehnologija uvelike bi nadmašila postojeće mogućnosti probira zahvaljujući sinkronom otkrivanju neutronskih i X-zraka te bi omogućila aktivne i pasivne načine ispitivanja opasnog materijala.

- Novi nadograđeni detektori omogućili bi detektiranja više vrsta materijala, skratili vrijeme detekcije te imali znatno manji broj lažno pozitivnih rezultata, što bi u konačnici poboljšalo sposobnost i učinkovitost detekcije i ispitivanja opasnog materijala, istaknula je Capan.

Capan je na projektu okupila ugledan međunarodni tim znanstvenika iz japanskog Nacionalnog instituta za kvantne i radiološke znanosti i tehnologije, s portugalskog Sveučilišta Aveiro, te slovenskog Instituta Jožef Stefan iz Ljubljane. Kako kaže, na Ruđeru će na ovom projektu, kojeg su nazvali e-Sicure2, raditi pet znanstvenika, a očekuje se i uključivanje studenata koje se može stipendirati kroz trajanje projekta.
Foto: IRB

Foto: IRB

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!