07:38 / 20.04.2018.

Autor: K.D./Hina/HRT

IRB otvara vrata ljubiteljima znanosti, u središtu Ruđerova baština

Foto: Twitter @institutrb

Foto: Twitter @institutrb

Foto: - / -

Institut Ruđera Boškovića (IRB) otvorit će u subotu, 19. svibnja, svoja vrata ljubiteljima znanosti i ponudit će im bogat program pod nazivom "BašTINa znanosti" koji će biti 'u znaku' Europske godine kulturne baštine.

Institut Ruđera Boškovića (IRB) otvorit će u subotu, 19. svibnja, svoja vrata ljubiteljima znanosti i ponudit će im bogat program pod nazivom "BašTINa znanosti" koji će biti 'u znaku' Europske godine kulturne baštine koja se obilježava ove godine, a predstavit će bogatu Ruđerovu znanstvenu baštinu. 

Znanstveno-popularno događanje - Otvoreni dan Instituta (ODI) najveći hrvatski znanstveni institut priređuje pod tradicionalnim sloganom ''ODI na Ruđer i upoznaj zabavnu stranu znanosti" kako bi promicao znanost, inovacije i znanja, pogotovo kod djece osnovnoškolskog uzrasta te kod srednjoškolaca. Program traje od 10 do 17 satii, a na Ruđeru će biti besplatan ulaz na sve radionice i predavanja, priopćio je Odsjek za odnose s javnošću IRB-a. Ruđerovci su i ove godine pripremili bogat program koji uključuje 14 znanstveno-popularnih predavanja za sve uzraste te 16 tematskih punktova u različitim laboratorijima gdje će znanstvenici IRB-a izvoditi mnoštvo pokusa iz različitih znanstvenih područja i različite druge aktivnosti.

Kako se ove godine obilježava i europska godina kulturne baštine tema ODI-ja je BašTiNa znanosti, a svi posjetitelji imat će priliku posjetiti i izložbu starih znanstvenih uređaja i pribora koje su znanstvenici koristili od osnutka IRB-a 1950. Istaknuto je da su neki od od tih uređaja izgrađeni upravo na Ruđeru, pa će se tako na izložbi moći vidjeti i prvo digitalno računalo u Hrvatskoj, stari optički mikroskopi i vage, brojači i detektori radioaktivnosti, polarografi te druga laboratorijska oprema koja će posjetitelje provesti kroz povijest istraživanja na IRB-u.

Navedeno je kako je, kao i prijašnjih godina, program ODI-ja posebno usmjeren na mlade kojima se nastoji pomoći u donošenju važne životne odluke gdje će nastaviti školovanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!