Irski regulator za zaštitu podataka kaznio Facebook s 265 milijuna eura

28.11.2022.

15:18

Autor: Hina/HRT/V.G.

 Irski regulator za zaštitu podataka kaznio Facebook

Irski regulator za zaštitu podataka kaznio Facebook

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Irski regulator za zaštitu podataka (DPC) izrekao je u ponedjeljak Facebooku kaznu od 265 milijuna eura, čime je ukupna novčana kazna krovnoj kompaniji Meti porasla na gotovo milijardu eura.


Kazna je proizašla iz istrage, koja je počela u travnju 2021., a vezano za otkriće skupa osobnih podataka s Facebooka koji su bili dostupni na internetu. Facebooku je naređeno da provede niz korektivnih mjera.

Nova kazna već je četvrta koju je DPC izrekao jednoj od Metinih tvrtki.

U rujnu je taj regulator kaznio Instagram rekordnom kaznom od 405 milijuna eura, na što se Meta planira žaliti.

DPC nadzire Apple, Google, TikTok i druge tehnološke divove čije je europsko sjedište u Irskoj. Trenutačno ima 40 otvorenih istraga protiv takvih tvrtki, a među njima 13 koje uključuju Metu.

Irski regulator priopćio je da su se drugi relevantni regulatori EU-a složili s odlukom od ponedjeljka nakon što im je prošlog mjeseca podijelio nacrt odluke prema sustavu "one-stop shop" bloka za regulaciju velikih multinacionalnih kompanija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!