Istraživanje: Klimatske promjene ugrožavaju zimske sportove

10.02.2022.

10:56

Autor: Hina/HRT

Zimske olimpijske igre u Pekingu prve su s gotovo 100 posto umjetnog snijega

Zimske olimpijske igre u Pekingu prve su s gotovo 100 posto umjetnog snijega

Foto: Lindsey Wasson / REUTERS

Znanstvena studija otkrila je da bi se broj gradova koji bi mogli ugostiti Zimske olimpijske igre mogao smanjiti na samo jedan do kraja 21. stoljeća ako se globalne emisije stakleničkih plinova ne smanje značajno.

Studija je objavljena uz održavanje Zimskih olimpijskih igara u Pekingu koje ulaze u povijest kao prve Zimske olimpijske igre održane s gotovo 100 posto umjetnog snijega.


Studija, objavljena u Current Issues in Tourism, proučavala je klimatske podatke od 1920-ih do danas, kao i modele budućih klimatskih promjena u ovom stoljeću, uključujući gdje su ciljevi emisija postignuti ili nisu.


- Klimatske promjene mijenjaju geografiju Zimskih olimpijskih igara i, nažalost, u zaborav mogu odnijeti neke gradove domaćine koji su poznati po zimskim sportovima, rekao je Robert Steiger sa Sveučilišta Innsbruck u Austriji.


Predviđa se da će većina lokacija mogućih domaćina u Europi biti nesigurna već 2050-ih, čak i s niskim emisijama stakleničkih plinova.


Znanstvenici su zamolili zimske sportaše da procijene svoje preferirane uvjete za olimpijske sportove među kojima su alpsko skijanje, nordijsko skijanje, skijanje slobodnim stilom, skijaški skokovi/nordijska kombinacija, skijanje na dasci.


Od njih je zatraženo da rangiraju niz klimatskih uvjeta (npr. magla, svježi snijeg u prahu, kemijski tretiran snijeg, ledena površina, vjetar) na ljestvici od neprihvatljivih do "idealnih za vrhunsku izvedbu, sigurnost i pravednost", kao i idealne temperatura za natjecanje u svom sportu i temperature u kojoj bi uvjete smatrali nesigurnim i nepoštenim.


- Željeli smo razumjeti iz perspektive sportaša koji klimatski i snježni uvjeti čine natjecanje poštenim i sigurnim, rekla je Natalie Knowles, bivša kanadska skijašica i sadašnja doktorandica koja je bila uključena u studiju. 


- A zatim odrediti koji bi olimpijski domaćini mogao osigurati te uvjete u budućnosti.


Prema studiji, vjerojatnost nepoštenih i nesigurnih uvjeta povećava se u svim budućim scenarijima klimatskih promjena. Međutim, ako se držimo Pariškog sporazuma, učinci se mogu značajno ublažiti.


- Uz niske emisije stakleničkih plinova, u skladu s uspješnim Pariškim sporazumom, samo 13 od 21 prethodne lokacije domaćina (sve na sjevernoj hemisferi) bi ostale pouzdane za natjecanja u snježnim sportovima u 2050-ima i 12 u 2080-ima, piše tim u studiji.


- Utjecaj scenarija visoke emisije daleko je izraženiji, smanjivši broj klimatski pouzdanih lokacija na 10 u 2050-ima i 8 u 2080-ima. Prognoza za Zimske Paraolimpijske igre, koje se održavaju u ožujku nakon Olimpijskih igara, bila je daleko lošija.


U scenariju visoke emisije, samo jedan grad ostaje održiv za domaćina Zimskih olimpijskih igara: Saporo, Japan.


Uz visoke emisije stakleničkih plinova sredinom stoljeća broj pouzdanih domaćina pao bi na četiri (Lake Placid, Lillehammer, Oslo i Saporo), a do kraja stoljeća samo jedno mjesto ostaje pouzdano (Saporo).


Tim je otkrio da 89 posto ispitanih zimskih sportaša već misli da klimatska kriza utječe na uvjete natjecanja, dok se 94 posto boji da će to utjecati na budućnost njihovih sportova.


- Nijedan sport ne može pobjeći od utjecaja klimatskih promjena, rekao je Daniel Scott, profesor geografije i upravljanja okolišem na Sveučilištu Waterloo u Kanadi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!