11:36 / 11.01.2018.

Autor: HRT

Istraživanje: među vodećim redateljima samo 11 posto žena

-

-

Foto: - / -

Samo jedanaest posto filmskih hitova u Americi prošle godine režirale su žene. Pokazala je to studija koju je provelo sveučilište u San Diegu i koja je u obzir uzela 250 filmova s najvećim zaradama na kinoblagajnama u 2017.
Samo jedanaest posto filmskih hitova u Americi prošle godine režirale su žene. Pokazala je to studija koju je provelo sveučilište u San Diegu i koja je u obzir uzela 250 filmova s najvećim zaradama na kinoblagajnama u 2017.

Pokazalo se da su žene činile samo 18 posto redatelja, scenarista, producenata, izvršnih producenata i urednika. Taj je broj tek neznatno veći u odnosu na 17 posto prije 20 godina, piše BBC.

Najuspješniji film koji je režirala žena u 2017. bio je 'Wonder Woman' redateljice Patty Jenkins, deveti na listi financijski najuspješnijih filmova.

Udio redateljica u vodećim filmovima porastao je 2017. za četiri posto u odnosu na sedam posto godinu dana ranije. To je ujedno i prvi put da je broj dosegnuo dvoznamenkaste vrijednosti od 2000. kada je također bio 11 posto. Godine 2015. iznosio je devet, 2014. sedam, a 2013. samo šest posto, pokazala je studija. Čak 83 posto vodećih 250 filmova nisu imali ženske scenariste.

Pitanje ravnopravnosti spolova jedno je od gorućih pitanja u Hollywoodu, a o njemu je nedavno na dodjeli Zlatnih globusa progovorila glumica Natalie Portman. Najavljujući dobitnike u kategoriji najboljih redatelja, rekla je: 'A sada slijede nominirani, sve odreda muškarci'.

Ranije ovoga tjedna objavljene su nominacije za filmsku nagradu Bafta i opet, kategorija za najboljeg redatelja isključivo je muška.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!