Istraživanje oblaka na vrhu Alpa

15.11.2019.

21:35

Autor: Alpe Dunav Jadran

default error photo
Na tome sustavno rade stručnjaci iz Instituta za dinamiku i samoorganizaciju Max-Planck. Njihove su spoznaje dragocjene.
Zugspitze na 2962 m nadmorske visine, najviši vrh Njemačke. Idealno mjesto za promatranje oblaka – ali ne iz romantičnih pobuda, već u znanstvene svrhe.

Tristotinjak metara niže smještena je istraživačka postaja Schneefernerhaus s nizom mjernih mjernih instrumenata za daljinsko istraživanje koji omogućuju promatranje inače nedostupnih slojeva atmosfere.

Uređaji se mogu podijeliti na tri skupine: oni na platformi izravno prikupljaju podatke o atmosferskim zbivanjima u neposrednom okolišu; daljinski senzori za komplementarna mjerenja unutar postaje; i napokon uređaji za analizu koji daju informacije o kemijskim svojstvima čestica kondenzacije poput kapljica kiše ili kristala leda i kemijskim reakcijama unutar oblaka.

Na tome sustavno rade stručnjaci iz Instituta za dinamiku i samoorganizaciju Max-Planck. Njihove su spoznaje dragocjene u praćenju promjena uvjeta života na Zemlji, posljedica globalnog zatopljenja i svih vrsta onečišćenja, te realnom procjenjivanju načina da se održi ravnoteža i obrana od elementarnih nepogoda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!