Istraživanje: Vegetacija zamjenjuje snijeg na Alpama

03.06.2022.

11:32

Autor: Hina/A.P.C.

Sve manje leda na Alpama

Sve manje leda na Alpama

Foto: - / Shutterstock

Snijeg u europskim Alpama brzo se povlači i zamjenjuje ga vegetacija. Ta se posljedica klimatskih promjena može vidjeti iz svemira, pokazuje novo istraživanje švicarskih znanstvenika.


Znanstvenici sa Sveučilišta Lausanne i Sveučilišta Basel iskoristili su satelitske podatke kako bi sastavili, kako tvrde, najsveobuhvatniju analizu promjena u produktivnosti vegetacije u Alpama. Istraživanje je objavljeno u časopisu Science.


Istraživački tim, predvođen profesoricom Sabine Rumpf sa Sveučilišta Basel, upotrijebio je satelitske podatke kako bi pokazao da se vegetacija nad drvoredom povećala u gotovo 80 posto Alpa u posljednja četiri desetljeća zbog klimatskih promjena. 


Snježni pokrivač također se smanjuje.


- Pokazalo se da su razmjeri promjene u Alpama bili golemi, rekla je prof. Rumpf.


- Alpske biljke prilagođene su teškim uvjetima, ali nisu baš konkurentne, rekla je profesorica, dodajući da specijalizirane vrste gube prednost kako se uvjeti okoliša mijenjaju. 


Ustvrdila je da je jedinstvena biološka raznolikost Alpa pod velikim pritiskom.


Istraživački tim je također analizirao opseg snježnog pokrivača nad drvoredom u regijama iznad 1700 metara, izuzev ledenjaka i šuma.


 Otkrili su da se snježni pokrivač "značajno" smanjio u gotovo 10 posto područja od 1984. godine i opisuju to kao zabrinjavajući trend.


- Ranije analize satelitskih podataka nisu identificirale takav trend, rekao je Antoine Guisan sa Sveučilišta Lausanne.


- Ovo smanjenje već je dovelo do toga da su neka područja uglavnom bez snijega rekao je Gregoire Mariethoz, također sa Sveučilišta Lausanne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!