16:20 / 29.10.2019.

Autor: HRT

Iz arhive HRT-a: Kako smo doživljavali internet 1995.

-

-

Foto: - / -

Na današnji dan, prije 50 godina, "rodio" se internet. Tim smo povodom zavirili u arhivu HRT-a, točnije 1995. godinu, kada je već bilo teško zamisliti život bez kompjutera, ali internetu smo se još uvijek, može se slobodno reći, iščuđavali.
Mreža svih mreža - internet - obilježava 50 godina! Počeo je kao Arpanet 1969. godine, kada je američko Ministarstvo obrane odlučilo povezati računala u Sjedinjenim Državama. Svakim novim danom internetu se priključuje milijun novih korisnika. Zavirili smo u arhivu HRT-a, točnije 1995. godinu, kada je već bilo teško zamisliti život bez kompjutera, ali internetu smo se još uvijek, može se slobodno reći, iščuđavali.

U prilogu snimljenom za tada popularnu emisiju za mlade Briljanteen, doznajemo što je internet,  što je potrebno da se na njega "prikopčate", pravi hit bilo je doznati nešto o grupi Rolling Stones na njihovom "homepageu", doznati nešto o filmovima, kulturi i sportu...

Doznajemo i što je 1995. nudila mreža u Hrvatskoj i koji su bili njeni problemi.

- Nudimo sve praktički, od mogućnosti povezivanja i rada s www-om, preko Netscapea, preko izrade svojih homepageova, svojih stranica, na kojima se čovjek može svijetu predstaviti - što zna, što može, što radi trenutno, pa do slanja pošte. A koji su problemi? Najveći problem je sporost veze prema inozemstvu s obzirom na to da je zapravo za vrlo velik broj korisnika, otkriva u prilogu Nenad Mihajlović iz SRCE-a, zagrebačkog sveučilišnog računalnog centra.

A na pitanje koliko je korisnika, odgovara - čak 10 tisuća!

Iz priloga doznajemo i da je riječ o jednoj novoj globalnoj mreži preko koje ljudi mogu komunicirati non-stop, a da ne izađu iz kuće, no da se neizlazak iz kuće ipak ne preporučuje.

U prilogu pogledajte koji su se pojmovi pretraživali te ne tako davne 1995.:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!