19:43 / 19.07.2018.

Autor: T.V.

Izložba o Ivanu Vučetiću, izumitelju daktiloskopije

-

-

Foto: - / -

Povodom 160 godina od rođenja Hvaranina i hrvatskog iseljenika Ivana Vučetića, a u sklopu obilježavanja 150 godina organiziranog turizma u Hvaru, Grad Hvar i Hrvatska matica iseljenika otvorit će izložbu 'Ivan Vučetić - Foranin sa svjetskom adresom' u gradskoj Lođi.
Povodom 160 godina od rođenja Hvaranina i hrvatskog iseljenika Ivana Vučetića, a u sklopu obilježavanja 150 godina organiziranog turizma u Hvaru, Grad Hvar i Hrvatska matica iseljenika otvorit će izložbu 'Ivan Vučetić - Foranin sa svjetskom adresom' u gradskoj Lođi.

Svečanost obilježavanja održat će se u gradskom parku gdje se nalazi Vučetićeva bista, rad kipara fra Joakima Gregova, i mozaik Otisak prsta umjetnice Tonke Alujević, nakon čega će u Lođi biti otvorena izložba nazvana po velikom Hvaraninu koji je prvi u svijetu primijenio metodu identifikacije po otisku prsta.

Multimedijalni projekt Vučetić/Vucetich autorice prof. Ljerke Galic, rukovoditeljice Odsjeka iseljeničke baštine pri Hrvatskoj matici iseljenika, nastao je povodom obilježavanja 150. godišnjice rođenja izumitelja rođenog u Hvaru 1858., umrlog i pokopanog u Argentini 1925. godine. U Izložbenom paviljonu arhitekta Davida Lušičića, tlocrtne derivacije papilarne linije otiska prsta. u 16 postamenata izložena je građa iz života i postignuća Ivana Vučetića. Sprava koju je Vučetić nazvao Daktilonom u središnjem je postamentu i zorno predočava tipove otisaka za svaki prst lijeve i desne ruke. Vučetićevo otkriće i danas je najpouzdanija identifikacijska metoda koja se primjenjuje u cijelom svijetu.

Humanistički naobražen, sa znanjem nekoliko jezika, Vučetić je bio i glazbeno obrazovan: u Hvaru je bio član Gradske glazbe, u austro-ugarskoj mornarici u Puli vodio je Vojni orkestar (za koji je pisao glazbu), a u La Plati je osnovao Policijski orkestar. Bavio se i humanitarnim radom te potpomagao obitelji policijskih službenika.

Eksponati za izložbu (predmeti i dokumentacija) posuđeni su iz Policijskog muzeja argentinskog grada La Plate koji je osnovan nakon što je svu svoju ostavštinu Ivan Vučetić poklonio tom gradu te bio prvim direktorom nekoliko mjeseci prije svoje smrti. Prilikom pristupanja Europskoj uniji izložba je predstavljala Hrvatsku u Palači pravde u njemačkom gradu Münchenu 2013. godine.

Na svečanosti obilježavanja koja počinje u 20:30 sudjelovat će članovi Gradske glazbe Hvar i izvesti Vučetićevu Antifonu Zatvoreni vrt – Hortus Conclusus. Djelatnici Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić iz Zagreba pri otvorenju publici će po želji uzimati otiske prstiju koje će moći ponijeti za uspomenu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!