Izmorile ih korporacije, pa napravili prvu svjetsku "no-code" platformu

15.12.2020.

23:17

Autor: S.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Trojica hrvatskih mladih stručnjaka prošlog tjedna u Zagrebu predstavili su prvu svjetsku "no-code" platformu, Codemap.io.
Trojica hrvatskih mladih stručnjaka prošlog tjedna u Zagrebu predstavili su prvu svjetsku "no-code" platformu, Codemap.io. U svega dva mjeseca rada prepoznati su u svijetu i privukli su više od 1.000 korisnika. U koji su svijet zagrebali dovoljno govori podatak da je "low-code" tržište ove godine procijenjeno na 13,2 mlrd. USD, a iduće bi moglo porasti i do 40%.

Goran Bušelić
, ekonomist i suosnivač agencije Codemap koja je stvorila platformu, objasnio nam je da je "no-code" sve popularniji način razvoja mobilnih i internet aplikacija te automatizacije procesa bez klasičnog programiranja. "Low-code" podrazumijeva ipak nešto malo programiranja i uglavnom ga koriste srednje i velike tvrtke. A platforma Codemap.io, kaže Bušelić, mjesto je na kojem se s jedne strane regrutiraju agencije i freelanceri (daroviti pojedinci i tvrtke) koji nude svoje znanje i usluge, a s druge strane omogućuje krajnjim korisnicima da prijave projekt, opišu ga, predvide financijski plan i rokove kako bi mogli sa stručnjakom dogovoriti izradu.

Budući da zahtjevi za obavljanje sve više poslova putem softvera nisu srazmjerni broju programera, trojica prijatelja odlučila su formirati "no-code" platformu. Kažu da je najveća prednost "no-coda" u odnosu na klasično programiranje u brzini razvoja projekta, čak 5-10 puta brže, te niži troškovi za pojedini projekt.

"Ispraznili" se radeći za korporacije, osnovali vlastitu tvrtku i svjetsku "no-code" platformu

Iz današnje perspektive teško je vjerovati da je "no-code platforma" hrvatskim stručnjacima bila dio mladenačkih snova. Goran Bušelić kaže da su ekonomisti i on i Saša Janićijević, osnivač agencije koja je formirala platformu, a znaju se još od gimnazijskih dana. Bušelić je financijaš, revizor, s višegodišnjim radom u hrvatskom ogranku revizorske kuće KPMG, a Janićijević ima specijalizaciju iz menadžmenta zdravstva i konzultatsko iskustvo u biotehnološkom divu IMS Consulting u Londonu i Muenchenu.

- Nekako smo se istovremeno "ispraznili" radeći za velike korporacije. Istina je da one mladima pružaju fantastične uvjete obrazovanja, ali je posao bio prilično iscrpljujuć i nemotivirajuć. Iako sada radimo i više nego na prethodnim poslovima te u neizvjesnijem okruženju, praktički smo gradili sustav od nule. Od tuda i dolazi veliko zadovoljstvo po završetku posla. Saša i treći član tima, student Karlo Mamić, koji jedini ima programersko iskustvo, rade na razvoju novih funkcionalnosti naše platforme, a ja sam zadužen za marketing i privlačenje freelancera, agencija i krajnjih korisnika, kazao je Goran Bušelić.

"No-coderima" programerska znanja nisu nužna

Oni koji se žele baviti "no-codiranjem" ne trebaju imati programerska znanja. No svi tipovi alata imaju svoje prednosti, specifičnosti, drugačija sučelja te je potrebno uložiti neko vrijeme za njihovo upoznavanje. "Upravo na jednom od tih alata 'Bubble', u samo dva mjeseca nastalo je naše rješenje. Izgradio ga je Saša Janićijević, naš osnivač i direktor, rekao je Bušelić.

Naglašava da se Codemap orijentirao na globalno tržište. U Hrvatskoj "no-code" zajednica i ne postoji, kaže, pa im je cilj ovdje promovirati mogućnosti tog načina razvoja aplikacija talentima i agencijama. "Želimo im omogućiti jednostavan ulazak u taj novi, vrlo brzo rastući pokret, kako bi i sami ovladali alatima i mogli pružati svoje usluge na globalnom tržištu", dodao je.

"No code" platforma - posao budućnosti

Platforma je brzo stekla prepoznatljivost na svjetskom tržištu, a trojica stručnjaka pokrenula su posao budućnosti.

- Na platformi su agencije, freelanceri i klijenti iz SAD-a i Europe, ali ih ima i iz Kanade, Australije, Indije, Izraela, ma stvarno iz cijelog svijeta. Imamo više od 400 klijenata, stotinjak objavljenih projekata, od kojih je odrađeno već 30. Naša specifičnost u odnosu na slične programerske platforme poput Toptala, Upworka ili Fiverra je u tome što nećemo naplaćivati proviziju talentima i uzimati im dio ionako niže zarade nego što ih imaju profesionalni programeri. Taj dio ćemo prebaciti na krajnjeg korisnika koji, koristeći rješenje bazirano na no-codeu, ionako ostvaruje višestruku uštedu u odnosu na tradicionalna rješenja, kazao je Bušelić.

Forbes: "no-code"/"low-code" - najdisruptivniji trend 2020/21 godine

Na pitanje o budućnosti "no-coda" naglašava da je to pokret koji ima toliko širok potencijal da se kolokvijalno naziva "citizen development". Zanimljivo je da je poslovni časopis Forbes proglasio no-code/low-code najdisruptivnijim trendom 2020/21 godine. To potvrđuju i predviđanja analitičke kuće Gartner da će do 2023. godine više od 50% srednjih i velikih tvrtki uključiti "low-code" aplikacijsku platformu kao jedno od svojih strateških razvojnih platformi.

- Želimo i da mladi nauče raditi u "no-code" alatima, da razumiju njihove mogućnosti kako bi i sami postali jedan od ponuđača svojih usluga kroz našu platformu. Osim toga, kaže, želimo postati svjetski relevantno mjesto za ulazak i otkrivanje tog brzo rastućeg okruženja, poput googla za "no-code", mjesto
preko kojeg možete na najbolji način krenuti u "no-code" svijet i postati produktivan član "citizen development" pokreta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!