Iznad Italije izgorio meteor sjajniji od Mjeseca, vidio se i u Hrvatskoj

06.03.2022.

00:03

Autor: HRT/Hina

Meteor iznad Italije, viđen i iz Hrvatske

Meteor iznad Italije, viđen i iz Hrvatske

Foto: Hrvatski astronomski savez / HRT

Hrvatski astronomski savez izvijestio je kako je večeras oko 19,55 sati u atmosferi iznad srednje Italije izgorio meteor bolid sjajniji od Mjeseca, a vatrena kugla bila je vidljiva i s mnogo lokacija iz Hrvatske.

- S obzirom na veliki broj dojava i upita građana, želimo izvijestiti da je sjajna vatrena kugla, meteor bolid, opažana s mnogo lokacija iz Hrvatske, a riječ je o izgaranju svemirskog tijela vjerojatno porijeklom iz Asteroidnog pojasa koje je prema trenutnim procjenama izgorjelo u atmosferi negdje iznad srednje Italije, stoji u objavi na Facebooku.

Vatrena kugla trajala je desetak sekundi, a iz naših krajeva bila je sjajnija od Mjeseca starog četiri do pet dana, što znači da je iznad mjesta preleta vrlo vjerojatno bila značajno sjajnija od punog Mjeseca. Hrvatska, odnosno Globalna meteorska mreža zabilježila je pojavu te se trenutno prikupljaju i obrađuju podaci, a preliminarno izvješće se može očekivati sutra do kraja dana, navode astronomi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!