12:15 / 07.08.2019.

Autor: T.V.

Japan predstavio leteći automobil

Foto: NEC Corporation/Handout via Reuters

Foto: NEC Corporation/Handout via Reuters

Foto: - / REUTERS

Prototip letećeg automobila lebdio je oko minute na tri metara iznad tla u postrojenju tvrtke u japanskom predgrađu Abiko u Japanu.
Prototip letećeg automobila bez putnika lebdio je oko minute na tri metara iznad tla u postrojenju tvrtke u japanskom predgrađu Abiko u Japanu.

Dizajniran za autonomnu dostavu, rani prototip više sliči velikom dronu nego tipičnom automobilu. Letjelicu s četiri propelera koju napaja baterija izradio je NEC Corp., globalna tehnološka kompanija sa sjedištem u Tokiju.

- Mi u NEC-u vjerujemo da će se dogoditi revolucija vezana uz leteće automobile, rekla je potpredsjednica NEC korporacije Norihiko Ishiguro za agenciju Associated Press. "Kad dođe to vrijeme, želimo pružiti tehnologiju i usluge upravljanja".

A tehnologija još uvijek mora poraditi na produljenju trajanja baterije, sigurnosti i regulaciji. No EVtol tehnologija ("električno vertikalno polijetanje i slijetanje") trebala bi biti jeftinija, tiša i pristupačnija od helikoptera, a mogla bi se koristiti za zaobilaženje prometnih gužvi u gradovima, prijevoz tereta ili samo za rekreacijsko putovanje.
Foto: NEC Corporation/Handout via Reuters

Foto: NEC Corporation/Handout via Reuters

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!