Japanci za zahode aviona dizajniraju vrata koja se otvaraju laktom

23.08.2020.

11:10

Autor: HRT/Hina

default error photo
Zahodi u zrakoplovima su mjesta na kojima putnici žele izbjeći dodirivanje vrata.
Zahodi u zrakoplovima su mjesta na kojima putnici žele izbjeći dodirivanje vrata, pogotovo u vrijeme pandemije koronavirusa, te je stoga japanska aviokompanija "All Nippon Airways" (ANA) dizajnirala vrata koja se otvaraju laktom.

Kako piše BBC, ta japanska aviokompanija pokušava na toaletima u avionima ugraditi vrata koja bi se mogla otvoriti, ali i zatvoriti laktom.

Trenutno se radi na prikupljanju povratnih informacija kako bi bila donesena odluka hoće li se implementirati taj sustav, piše BBC.

Iz kompanije su istaknuli da su vrata tek u fazi ranog testiranja, a kvaka koja se može otvoriti laktom prvi put je testirana na aerodromu Haneda sredinom lipnja.

Iz japanske aviokompanije su rekli da su prvo istraživali mogućnost otvaranja vrata stopalom, ali da su prekinuli ispitivanja zbog sigurnosnih razloga pošto tijekom  turbulencija putnici mogu izgubiti ravnotežu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!