Japanski milijarder, prvi svemirski turist koji će putovati oko Mjeseca

09.12.2021.

07:00

Autor: Jelena Perleta/Dnevnik/IMS/HRT

Svemirski turist Yusaku Maezawa

Svemirski turist Yusaku Maezawa

Foto: Shamil Zhumatov / REUTERS

Japanski milijarder Yusaku Maezawa poletio je s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj postaji. Time su Rusi nakon deset godina obnovili svoj svemirski turistički program. Modni magnat i kolekcionar umjetnina bit će 2023. prvi svemirski turist koji će putovati oko Mjeseca. Ovo putovanje gleda kao pripremu za ono planirano oko Mjeseca.

Japanski milijarder Yusaku Maezawa, njegov asistent i ruski kozmonaut krenuli su na Međunarodnu svemirsku postaju. Posebna pozornost javnosti je na u 46-godišnjeg bogataša koji je 2018. godine kupio kartu i osigurao si slavu kao prvi svemirski turist koji će letjeti oko Mjeseca 2023. godine. 

- Što se mojih očekivanja tiče, volio bih Zemlju gledati iz svemira. Želim osjetiti bestežinsko stanje. Imam i osobno očekivanje: znatiželjan sam kako će me svemirsko prostranstvo promijeniti, kako ću se promijeniti nakon tog svemirskog leta, kazao je Yusaku Maezawa, prvi svemirski turist. 

Yusaku Maezawa poznat je po bogatstvu, avionima i djevojkama. Na društvenim mrežama prate ga stotine tisuća ljudi. U Japanu ga obožavaju mladi i stari. Yusaku je pitao svoje pratitelje što bi mogao raditi u svemiru. Jedna od ideja je da na Međunarodnoj svemirskoj postaji igra golf. Koliko ga to putovanje stoji, nepoznanica je, no zna se da se mjesecima pripremao. Izjavio je da mu je za vrijeme treninga najugodnije bilo u bestežinskom stanju.

- Na pripremama govorimo engleski jer je to službeni jezik na Međunarodnoj svemirskoj postaji. No oni su počeli učiti ruski, a ja japanski i nastavit ćemo tako, kazao je ruski kozmonaut Alexander Misurkin. 

Ekipa će 12 dana boraviti na Međunarodnoj svemirskoj postaji, a 2023. godine najpoznatijeg milijardera na svijetu i nekadašnjeg bubnjara u punk bendu čeka životni izazov - let oko Mjeseca. U jednom je show programu tražio i djevojku za svemirsko putovanje, no od te je ideje odustao. Od leta kao prvi svemirski turist - zasigurno neće.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!