11:40 / 14.01.2020.

Autor: HRT

Javnim učilištima dostupni softveri za otkrivanje plagijata

Foto: Pexels/Pixabay/ilustracija

Foto: Pexels/Pixabay/ilustracija

Foto: - / -

Softveri služe za provjeru autentičnosti studentskih radova, od seminarskih do završnih i doktorskih, a mogu ih koristiti nastavnici, nenastavno osoblje i studenti.
Javnim visokim učilištima u Hrvatskoj dostupna su dva softvera za provjeru autentičnosti radova, priopćio je Sveučilišni računski centar (Srce).

Na prijedlog Srca, uz sredstva Ministarstva znanosti i obrazovanja, nabavljene su licencije za softvere američkog proizvođača Turnitin i njemačkog PlagScan, koji omogućavaju neograničen broj provjera, a javna visoka učilišta prethodno su na temelju svojih potreba odabrala koji softver žele koristiti.

Softveri služe za provjeru autentičnosti studentskih radova, od seminarskih do završnih i doktorskih, a mogu ih koristiti nastavnici, nenastavno osoblje i studenti, u skladu s pravilima i potrebama na visokim učilištima.

Kako ističu iz Srca, softveri predstavljaju alat koji osigurava kvalitetne podatke o razini autentičnosti, odnosno eventualnog plagiranja, za donošenje konačne odluke o autentičnosti rada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!