18:48 / 29.01.2018.

Autor: HRT

Još kao srednjoškolac patentirao sustav za kontrolu putnika

-

-

Foto: - / -

Marko Miroslav Baća za svoj je patent - sustav za kontrolu putnika u prijevozu, još kao srednjoškolac dobio brojne domaće i međunarodne nagrade. Nakon inozemstva, napokon su se za njega zainteresirali i u Hrvatskoj.
Marko Miroslav Bača za svoj je patent - sustav za kontrolu putnika u prijevozu, još kao srednjoškolac dobio brojne domaće i međunarodne nagrade. Nakon inozemstva, napokon su se za njega zainteresirali i u Hrvatskoj.

Ideju za patent Marko je dobio nakon brojnih situacija u kojima su učenici putnici ili oni na školskim izletima, maturalcima, ako nisu bili na mjestima s kojih vozilo kreće - ostali, odnosno autobus je otišao bez njih. Uz Markov patent to se više neće događati. Sustav radi na principu beskontaktnog praćenja, odnosno identifikacije putem RFID kartica, objašnjava Marko. Karticu ili narukvicu učenik, odnosno putnik, zaboravi da ima, ali sustav ne. On bilježi tko je ušao, na kojoj stanici, jesu li svi u autobusu, te ako nisu jednostavno vozaču indicira da nisu svi u autobusu, automatski tko od putnika nije, ime prezime podaci putnika, dodaje.

I to nije sve, sustav pamti koliko putnika izlazi i ulazi tijekom tjedna na određenoj ruti, što može poslužiti kao upozorenje treba li na tom području smanjiti  ili povećati broj vozila. Patent neprestano nadograđuje, uskoro bi ga mogli primjenjivati i u dugoselskom vrtiću.

Marko je tek izašao iz školskih klupa i možda nije fer iznijeti takvu ideju, ali onako u šali kaže - ovaj bi patent mogao riješiti vječni problem - smanjiti broj onih koji bježe s nastave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!