08:05 / 27.05.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Južna Koreja još jedna potpisnica NASA-inog Artemis programa

Istraživanje svemira

Istraživanje svemira

Foto: CNSA / Handout via REUTERS

Južna Koreja potpisala je međunarodni sporazum pod vodstvom SAD-a kojim se utvrđuju pravila za istraživanje svemira, najavila je u srijedu NASA.

Američka svemirska agencija priopćila je da je Južna Koreja deseta zemlja koja je potpisala Artemis program pokrenut 2020. godine i nazvan po NASA-inom programu za spuštanje astronauta na Mjesec do 2024. godine.

Južnokorejsko ministarstvo znanosti također je najavilo taj potez i priopćilo da je Seul surađivao s NASA-om na razvoju mjesečevog orbitera koji bi trebao eksplodirati u kolovozu 2022., izvijestila je novinska agencija Yonhap.

Južna Koreja se pridružila potpisnicama Australiji, Kanadi, Italiji, Japanu, Luksemburgu, Velikoj Britaniji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Ukrajini i SAD-u.

Preko Artemisa, NASA želi uspostaviti održivo istraživanje mjesečeve površine sa svojim međunarodnim partnerima do 2028. godine, kao odskočnu dasku do prve ljudske misije na Mars.

Načela izložena u sporazumima osiguravaju zajedničko razumijevanje sigurnosnih operacija, upotrebe svemirskih resursa, minimiziranja orbitalnog otpada i razmjene znanstvenih podataka.

- Partnerstvo u dubokom svemiru osigurat će da se naše misije obavljaju u skladu s važnim, univerzalnim načelima poput transparentnosti, sigurnosti i mirnog istraživanja, koja su ključna za osiguravanje sigurne i prosperitetne budućnosti u svemiru za sve, rekao je NASA-in upravitelj Bill Nelson.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!