Južna Koreja lansirala svoju svemirsku raketu Nuri

25.05.2023.

12:48

Autor: HRT/D.M./Hina

užna Koreja lansirala svoju svemirsku raketu Nuri

užna Koreja lansirala svoju svemirsku raketu Nuri

Foto: Yonhap / via REUTERS

Južna Koreja lansirala je svoju raketu domaće izrade Nuri, nakon što je dan ranije lansiranje otkazano zbog tehničkih poteškoća, prenose agencije. Raketa bi trebala rasporediti satelite u orbitu 550 km iznad površine Zemlje, prenosi agencija Yonhap.

 Riječ je o trećem letu rakete Nuri koji označava veliki korak u svemirskom programu Južne Koreje, dok zemlja nastoji postati ključni igrač u sve intenzivnijoj svemirskoj utrci sa svojim azijskim susjedima.Ministarstvo je otkazalo planirano lansiranje za srijedu samo nekoliko sati prije predviđenog termina, navodeći tehničke poteškoće, koje su dužnosnici opisali kao komunikacijske pogreške unutar sustava koji kontrolira spremnik s helijem na lansirnoj rampi. Rekli su da su riješili problem tijekom noćnog rada.

- Inženjeri su modificirali kontrolni program i konačno smo kroz ponovljene testove potvrdili da radi stabilno, rekao je na brifingu zamjenik ministra znanosti Oh Tae-seok, dodajući da sama letjelica nije pokazala nikakve probleme, prenosi Reuters.

Južna Koreja je uspješno lansirala Nuri u svom drugom testu prošlog lipnja, postavljajući radne i lažne satelite u orbitu. Treći test je dizajniran za ukrcaj i lansiranje komercijalnog satelita po prvi put. Trostupanjska KSLV-II Nuri prva je domaća svemirska raketa koja koristi samo južnokorejsku raketnu tehnologiju, a očekuju se još tri probna lansiranja do 2027. Posljednji južnokorejski raketni sustav, lansiran 2013. nakon višestrukih odgoda i neuspjelih testova, razvijen je zajedno s Rusijom.

Nuri je ključ za ambiciozne planove Južne Koreje da pokrene svoj svemirski program i potakne napredak u 6G mrežama, špijunskim satelitima, pa čak i lunarnim sondama.Uz žestoku utrku u naoružanju u Aziji, lansiranja u svemir dugo su bila delikatno pitanje, a Sjeverna Koreja se sprema lansirati svoj prvi vojni špijunski satelit.Seul također planirati lansirati vojne satelite, ali je isključio bilo kakvu upotrebu oružja za Nuri.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!