Južna Koreja umjetnom inteligencijom procijenila težinu sjevernokorejskog vođe

31.05.2023.

16:28

Autor: Hina/HRT/A.V.

Kim Jong Un

Kim Jong Un

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un vjerojatno je teži od 140 kilograma, po procjeni umjetne inteligencije, rekao je južnokorejski zastupnik.


Zdravlje sjevernokorejskih čelnika obično je stroga državna tajna, no često se nagađa o zdravstvenom stanju sadašnjeg vođe Kima, za kojeg se vjeruje da ima 39 godina, jer puno puši, očito se udebljao i ima obiteljsku povijest kardiovaskularnih problema.

Yoo Sang-bum, član južnokorejskog parlamentarnog odbora za obavještajnu zajednicu, rekao je kako se vjeruje da Kim ima "ozbiljan" poremećaj spavanja, pozivajući se na obavještajno izvješće da Sjeverna Koreja za njega intenzivno prikuplja najnovija medicinska saznanja o liječenju nesanice.

Sjevernokorejski strogo kontrolirani državni mediji rijetko spominju zdravlje svojeg čelnika, no u ožujku je list Rodong Sinmun objavio da Kim radi do 5 sati ujutro, citirajući ga da je navikao raditi noću, prenijela je južnokorejska agencija Yonhap.

Kimov otac Kim Jong Il. umro je 2011. od srčanog udara.

Južnokorejska obavještajna agencija prati mogućnost da Kim upadne u "začarani krug" sve veće ovisnosti o alkoholu i nikotinu i sve težu nesanicu s obzirom na goleme količine stranih cigareta i grickalica koje se uvoze u zemlju, rekao je Yoo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!