15:24 / 09.09.2021.

Autor: Hina/Reuters/V.M.

Južnokorejski znanstvenici stvorili umjetnu kožu nalik kameleonovoj

ilustracija

ilustracija

Foto: Dewald Kirsten / Shutterstock

Južnokorejski znanstvenici su inspirirani prirodom razvili umjetni materijal sličan koži koji mijenja nijansu boje na isti način na koji se kameleon prilagođava okolišu.

Tim predvođen Ko Seung-hwanom, profesorom mehanike na sveučilištu u Seoulu razvio je "kožu" sa specijalnom tintom koja mijenja boju prema temperaturi i kontroliraju je maleni, fleksibilni grijači.


- Ako nosite maskirnu uniformu u pustinji, lako će vas uočiti. Promjena boje i uzoraka u skladu s okolišem ključna je za tehnologiju koju smo stvorili, rekao je Ko.


Stručnjaci su svoj izum, termokromatsku kristalnu tintu (TLC) i višeslojni nano grijač demonstrirali na robotu koji je imao ugrađene senzore za boju. Koju god su boju senzori "vidjeli", koža ju je nastojala oponašati.


Robot je u videu puzao po crvenom, plavom i zelenom podu i istoga trena promijenio boju kako bi se uklopio u podlogu. Ukupna debljina umjetne kože manja je od stotinu mikrometara, tanja od vlasi ljudske kose.


- Prilagodljivu kožu možemo proizveti u obliku nosivog uređaja koji se može koristiti u modnoj industriji, izradi vojnih maskirnih uniformi, automobilskoj industriji i graditeljstvu, kao i za izradu video reklama, rekao je Ko.


Njegovo istraživanje objavljeno je u kolovozu u časopisu Nature Communications.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!