Kacigama pokorili svijet

18.11.2019.

09:46

Autor: Mladen Šarić/HRT

default error photo
Nakon udara zrna ili šrapnela, kaciga proizvedena u Prelogu s unutarnje strane gotovo da se ne deformira, a eventualnu deformaciju neutralizira njezina unutarnja oprema.
Htvatska ima malu obrambenu industriju, ali iznimno vosoke kvalitete pa na godinu izveze robu i opremu vrijednu 200 milijuna eura. Puška i pištolj karlovačkoG HS produkta najbolji su na svijetu, a preloški Šestan - Busch svojom je protubalističkom kacigom, koju izvozi u 75 zemalja, doslovce pokorio svijet.

Tijekom četvrt stoljeća postojanja preloška tvrtka proizvela je dva i pol milijuna protubalističkih kaciga koje čuvaju glavu vojnika, policajaca i pripadnika brojnih drugih službi u 75 zemalja svijeta. Na sajmu vojne opreme u Parizu njihova je kaciga proglašena superiornom.

- U tu našu kacigu je ugrađen jedan poseban čip Pozitron plus koji štiti od opasnosti koje mi ne vidimo, ne čujemo i ne osjećamo. Mi udarac metka, projektila čujemo i osjetimo. No, opasnosti koje se stavljaju na glavu vojnika su baterije i drugi izvori energije. Mi smo u tu našu superiornu kacigu ugradili jedan takav čip koji sprečava i te opasnosti. Čovjek je siguran da neće doživjeti stresove i traume upravo zbog tih opasnosti - objašnjava Alojzije Šestan, direktor tvrtke "Šestan - Busch".

Šestan - Bush svoje pogone ima u četiri različite države, a iako su pokrili svijet, centrala je i dalje u Prelogu u kojem se radi osnovni dio kacige, kao i svih njezinih 350 dijelova. Nedavno su otvorili tvrtku i u Americi, preko koje su isporučili prve kacige za vojsku.

- Poslije toga raspisan je natječaj za njihove snage za FBI i DEA i ta ista kaciga pobijedila je na tenderu i mogu reći da smo ušli na velika vrata i na to zahtjevno američko tržište što je naš veliki, veliki uspjeh - kaže Šestan.

Zasigurno jest, jer Amerika domaću vojnu industriju štiti s carinama na uvoz od čak 60 posto. Stalno rade na razvoju, pa su tako lani postali prva hrvatska tvrtka s vojnim - AQAP certifikatom.

- Prije 25 godina s našim kacigama mi smo uspjeli zaustaviti fragmente granate koji su se kretali brzinom od 550 metara u sekundi, a danas sa novom tehnologijom i novim materijalima mi zaustavljamo fragmente granata koji se kreću brzinom preko tisuću metara u sekundi. Važno je napomenuti da osim što smo povisili razinu zaštite, mi smo poboljšali i druge parametre, poput mase kacige koja je ista kao i prije 25 godina no sa puno, puno većim stupnjem zaštite glave - izjavio je Božo Bujanić, tehnički direktor tvrtke "Šestan - Busch".

Nakon udara zrna ili šrapnela, kaciga proizvedena u Prelogu s unutarnje strane gotovo da se ne deformira, a eventualnu deformaciju neutralizira njezina unutarnja oprema. Visoku razinu kvalitete održavaju stalnom suradnjom sa znanošću te vodećim svjetski proizvođačima materijala. Jedina su tvrtka u svijetu koja istodobno proizvodi i kacige i opremu za proizvodnju kaciga.

- Mi uvijek moramo naći bolje načine zaštite glave vojnika i policajaca od proizvođača oružja koji treže nove načine da naruše to zdravle i život vojnika i policajca. Mi volimo reći da štitimo živote onih koji štite nas - napominje Bujanić.

- Naše temeljno poslanje je zaštita života ljudi što naši kupci i prepoznaju. Mi ne možemo utjecati na svjetske sukobe, na terorizam , ali visokom kvalitetom naših proizvoda možemo spasiti mnoge živote i to je ono što naši kupci prepoznaju - dodaje Šestan.

Prepoznaju to i hrvatske institucije i naša ministarstva koja tvrtki iz Preloga pomažu od prvog dana - osobito ministarstva obrane i unutarnjih poslova , te gospodarstva i vanjskih poslova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!