19:21 / 29.01.2018.

Autor: DJH/M.Š.

Kako će izgledati gradovi budućnosti?

Zagrebačka Ilica

Zagrebačka Ilica

Foto: - / -

Kako će izgledati gradovi budućnosti? Kakav će biti naš suživot u gradskom prostoru? Koja je uloga kulturnih i kreativnih industrija u revitalizaciji gradskih središta?
Kako će izgledati gradovi budućnosti? Kakav će biti naš suživot u gradskom prostoru? Koja je uloga kulturnih i kreativnih industrija u revitalizaciji gradskih središta? Kako osmisliti održive i solidarne gradove?
O ovim i brojnim drugim pitanjima govorilo se tijekom Noći ideja održanoj u Rijeci, 25. siječnja u DeltaLabu - Laboratoriju za urbanu reinvenciju, u organizaciji Francuskog instituta u Parizu te u suradnji s Rijekom 2020 – Europskom prijestolnicom kulture. Razgovaralo se o izgledu gradova budućnosti te ulozi kulturnih i kreativnih industrija u revitalizaciji gradskih središta.
Na temu 'Kako dati novu uporabnu svrhu izgubljenim prostorima ne bi li se stvorila društvena kohezija i ojačale kulturne i kreativne industrije, Primjeri dobre prakse' govorila je Ivana Nikolić Popović, predsjednica Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija te Simon Laisney, direktor i utemeljitelj francuske zadruge PlateauUrbain koja okuplja autore inovativnih projekata i vlasnike praznih prostora. Predstavljena su dva projekta, zagrebački i pariški, kojima se napušteni gradski prostori koriste u nove svrhe. Projekta Ilica/Q'ART, koji je predstavila Ivana Nikolić Popović, mapira napuštene prostore uz zagrebačku Ilicu te ih povezuje s potencijalnim korisnicima u sklopu petogodišnjeg projekta. Simon Laisney predstavio je projekt koji okuplja preko 4.000.000 kvadratnih metara zapuštenih ili neiskorištenih prostora u regiji Ile-de-France te ih kroz oblik javnih natječaja nudi na korištenje umjetnicima, zadrugama, kulturnim i kreativnim radnicima te različitim formama socijalnog poduzetništva.
Nakon rasprave u Rijeci koautori Projekta Ilica/Q'ART  Ivana Nikolić Popović, predsjednica HKKKKI i Aleksandar Battista Ilić, dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gostovali su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska  te govorili i o pariškom projektu Plateau Urbain (www.plateau-urbain.com) koji ima isti cilj kao i Projekt Ilica i s kojima su dogovorili suradnju po pitanju prenošenja modela kakav se provodi u Parizu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!