Kako čovjek utječe na zagrijavanje atmosfere?

01.11.2021.

07:10

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

Čovjek svojim djelovanjem utječe na porast emisije plinova s učinkom staklenika

Čovjek svojim djelovanjem utječe na porast emisije plinova s učinkom staklenika

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Čovjek svojim djelovanjem utječe na zagrijavanje atmosfere, odnosno porast emisije plinova s učinkom staklenika. Stoga svjedočimo i sve češćim i ekstremnijim vremenskim nepogodama. Zvona za uzbunu treba ozbiljno shvatiti.

Za očuvanje klime diljem Ujedinjenog Kraljevstva zvonila su sinoć crkvena zvona. U Rusiji temperature rastu dvostruko brže od globalnog prosjeka. Stepu u republici Kalmikiji na europskom jugu zemlje, iscrpljenu prekomjernim stočarstvom u nizu vrućih, sušnih ljeta, praćenih požarima, sve više prekriva pijesak.

Žedna su polja na jugoistoku Turske. Prvi put u osam mjeseci kiša je pala na polja Bicar Içlija. Ne bude li je još, poljoprivrednik iz Diyarbakira boji se da će za sjetvu pšenice biti prekasno.

- Turska je potpisala Pariški klimatski sporazum, ali što sad? Uništili smo prirodu, upropastili naše podzemne izvore. Nakon svega ne vidim smisao klimatskog sporazuma, kaže.

Klimatske promjene i agresivne poljoprivredne metode uzrokuju nestašicu vode. Uzrocima isušivanja rijeke Colorado treba pridodati i prenaseljenost. Protežući se kroz Meksiko i sedam američkih saveznih država, "hrani" 40 milijuna ljudi. U malo više od 100 godina temperatura u gornjem slijevu rijeke porasla je za 1,4 stupnja.

- Zbog viših temperatura veće su razine isparavanja. Atmosfera usisava više vlage iz tla, to je uvelike utjecalo na tok rijeke Colorado, kaže Mitch Tobin sa Sveučilišta Colorado Boulder.

Stručnjaci poljoprivrednike pozivaju na promjene i da za uzgoj biraju biljne kulture kojima treba manje vode. 

Na pašnjacima u škotskim brdima ne raste ništa osim trave - idealne za stočarstvo. No, smatra se da su krave izvor za oko 40 posto globalne emisije metana.

Na eksperimentalnoj farmi znanstvenici su utvrdili da su mikroorganizmi u želucima goveda različiti pa je moguće uzgajati ona koja će u probavnom procesu proizvoditi manje plina.

- Predviđamo da će se razina metana smanjiti za 50 posto, kaže Rainer Roehe, profesor životinjske genetike i mikrobioma, Scotland's Rural College.

Metan se smatra plinom koji šteti klimi više od ugljikova dioksida.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!