09:17 / 19.02.2018.

Autor: els/HRT

Kako premostiti jaz između znanosti i čovjeka

-

-

Foto: - / -

Jedan od najvažnijih ciljeva projekta Premosti jaz je podizanje javne svijesti o važnosti znanosti i vrijednosti novih spoznaja koje proizlaze iz znanstvenih istraživanja.
Ciklus znanstveno-popularnih predavanja radi zbližavanja znanstvenika i šire javnosti održavaju u Arheološkom muzeju u Zagrebu znanstvenici koji se na neki način bave prošlošću. Dio je to EU projekta "Premosti jaz".

Osim povezivanja raznorodnih stručnjaka, jedan od najvažnijih ciljeva projekta Premosti jaz je podizanje javne svijesti o važnosti znanosti i vrijednosti novih spoznaja koje proizlaze iz znanstvenih istraživanja.

Ciklus predavanja zamišljen je da „premosti jaz" između specijaliziranog svijeta znanstvenika, čiji je rad široj javnosti često nerazumljiv, i svih onih koji žele saznati nešto više o tome, a do sada nisu imali prilike. Svi predavači istaknuti su stručnjaci koji se bave različitim znanstvenim problemima vezanim uz znanost o prošlosti: arheolozi, arheozoolozi, arheobotaničari, arheogenetičari, paleontolozi, geomorfolozi i drugi. Svaki od njih na pristupačan će način predstaviti neke od najatraktivnijih rezultata svojih istraživanja.

Pojam znanosti o prošlosti obuhvaća niz disciplina koje se bave fizičkim, biološkim i kulturnim okolnostima i procesima koji su tijekom prošlosti stvarali i mijenjali naš planet i njegov živi svijet, uključujući i ljudsku vrstu. Te znanstvene discipline čine okosnicu međunarodnog projekta pod naslovom Pametna integracija genetike sa znanostima o prošlosti: uočavanje i premošćivanje jaza. O projektu Mend the Gap: Projekt se temelji na suradnji znanstvenika iz Sveučilišta u Cambridgeu (Ujedinjeno Kraljevstvo), Sveučilišta u Pisi (Italija) i Hrvatske istočnojadranske multi-inter-transdisciplinarne arheološke inicijative (CrEAMA). CrEAMA inicijativa objedinjuje hrvatske stručnjake različitih znanstvenih profila, arheologe, biologe, genetičare, geologe i paleontologe, te šest ustanova: Agronomski  fakultet, Prirodoslovno-matematički fakultet, Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, Institut za antropologiju, Hrvatski prirodoslovni muzej i Centar za kulturu Vela Luka.

U emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" o projektu su govorili Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, prof. dr. sc. Stašo Forenbaher iz Instituta za antropologiju i izv. prof. dr. sc. Vlatka Čubrić Čurik iz Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!