Kako je izgledao život prije nekoliko milijuna godina?

16.02.2022.

20:03

Autor: Marija Matoš/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Kako se pojavio život na Zemlji?

Kako se pojavio život na Zemlji?

Foto: Kako se pojavio život na Zemlji? / HRT

Kada se pojavio život na Zemlji i kako se razvijao? Je li Panonskim morem plivao morski pas? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja možete dobiti u Geo info centru u Voćinu koji je početkom veljače otvorio svoja vrata. Uloženo je 40 milijuna kuna i riječ je o jedinstvenom multimedijskom centru u tom dijelu Hrvatske. 

Posjet Geo info centru počinje u kinu 3D filmom sa 6D efektima o prošlosti Papuka. Voćinske je osnovnoškolce oduševio. 

- Saznala sam puno o prošlosti prije puno godina, rekla je Ana Jaković iz Voćina. 

- Bili su vulkani, dinosauri, morske životinje su bile drugačije, govori Ante Gegić iz Voćina. 

Kako se razvijao život na zemlji, otkriva postav geologije. 

- Imamo zanimljivo razdoblje Panonskog mora i fosile iz Panonskog mora i virtualnu stvarnost. Možete zaroniti u podmorje Papuka te vidjeti kako je to izgledalo na miocenskom kopnu na Papuku, istaknula je Valentina Volf, voditeljica Geo info centra, Voćin.

Posjetitelji mogu doznati i kako nastaju vulkani, vulkanske stijene te potres. 

A na postavu biologije mnoštvo zanimljivih priča o šumama, biljkama i životinjama. Poput one o tome zašto bjelovrata muharica liježe plava jaja.

- Tu sad ima više teorija zašto je jaje plavo. Jedna je da što je ženka te ptice zdravija, liježe plavija jaja, govori Volf. 

Tu je i kulturno-povijesna baština. Sva tri postava interaktivna su i zanimljiva svim dobnim skupinama. 

- Stvarno je genijalno i jako lijepo prezentirano. Mene se stvarno dojmio suživot, ta simbioza tehnike i baštine, rekao je Mario Katić iz Pleternice. 

Ovaj centar dio je projekta Geopriče Unescova geoparka kojim je u Park Prirode Papuk uloženo 90 milijuna kuna, od čega je 85% sufinancirano europskim novcem. 

- Jednako tako, izgradili su prometnicu do našeg najturističkijeg mjesta Jankovac, izgradili smo nekoliko vidikovaca, uredili Kuću Panonskog mora u Velikoj, izgradili adrenalinski park, istaknuo je Alen Jurenac, ravnatelj JU PP Papuk.

Geoinfo centar otvoren je od utorka do subote. U blizini je i geološki spomenik prirode Rupnica i ostaci vulkanskih stijena. A ondje možda sretnete i pokojeg papučkog stanovnika. 

HRT-ov Marin Ćurić posjetio je Voćin i razgovarao s ravnateljem Parka prirode Papuk.

- Mi smo savršeno odredište za obiteljski izlet, niz aktivnosti na malom području - od adrenalinskog parka, bazena, park šume, Geo info centra, rekao je Alen Jurenac, ravnatelj JU Park prirode Papuk.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!