16:26 / 15.02.2019.

Autor: Ana Macan/HRT

Kako uštedjeti na računima za režije - pitajte FER-ovce

-

-

Foto: - / -

Projektom je obuhvaćeno 100 kućanstava na području Grada Zagreba, a nadaju se da će prikupljeni podaci svakako pridonijeti suzbijanju problema.
Fakultet elektrotehnike i računarstva povukao je europski novac za projekt kako bi građanima slabijeg imovinskog stanja pomogli da uštede na računima za režije, a istodobno studente elektrotehnike i računarstva potaknuli na društveno koristan angažman. Putem europskog novca kupili su opremu te obilaze kućanstva i savjetuju građane kako da kroz energetsku učinkovitost, štede.

Pojedina zagrebačka kućanstva plaćaju veće račune struje, vode i plina zbog loše energetske učinkovitosti. Stoga će studenti-volonteri procijeniti u kakvom energetskom stanju je kućanstvo i pri tome darovati paket energetski učinkovite opremu poput LED žarulje, brtvene trake za prozore i vrata. Jednostavna, ali korisna rješenja.

- Evo vam primjer - neki perlatori za slavinu miješaju 50 posto mjehuriće i vodu, a ukućani uz pomoć njih potroše 50 posto manje - objašnjava studentica FER-a Natalija Risanović.

Projektom je obuhvaćeno 100 kućanstava na području Grada Zagreba, a nadaju se da će prikupljeni podaci svakako pridonijeti suzbijanju problema.

- Zajedno s drugim organizacijama i Fakultetom ćemo napraviti jedan prijedlog mjera koji će Grad, nadamo se, usvojiti i onda koristiti za pomoć siromašnim građanima - najavila je Ivana Rogulj iz Društva za oblikovanje održivog razvoja.

Cilj je u budućnosti, kroz sveučilišni kurikulum omogućiti studentima raznih tehničkih znanosti da svojim radom pridonesu dobrobiti zajednice.

A posjet kućanstvu je zapravo ulazak u situacije u kojima studenti mogu primijeniti svoje znanje tako da je učenje obostrano.

Prihvaćanjem korisnih savjeta kako pravilno održavati energetsku učinkovitost kućanstava može se uštedjeti i do 100-njak kuna mjesečno na računima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!