Kampanja za spas ptića bjeloglavih supova

22.05.2023.

11:38

Autor: Hina/HRT/V.M.

Bjeloglavi sup

Bjeloglavi sup

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

U povodu Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode Udruga Biom pokrenula je u ponedjeljak donacijsku kampanju "Neka moj let ne bude posljednji", kako bi zaustavila stradanje ptića bjeloglavih supova.

- Donacijska kampanja pokrenuta je sa ciljem spašavanja mladih bjeloglavih supova, posljednje preostale vrste strvinara u Hrvatskoj, čija populacija broji svega oko 120 parova, stoji u priopćenju.

Ptići bjeloglavog supa kada se izlegnu ostaju u gnijezdu četiri mjeseca, a o njima brinu oba roditelja. Udruga upozorava da godišnje 30 ptića padne u more zbog ponašanja ljudi.

- Zbog različitih ljudskih aktivnosti koje se odvijaju u blizini gnijezda, poput velikog broja turističkih i drugih plovila koja plove blizu litica u ljetnoj sezoni, ptići se znaju uspaničiti te poletjeti iz gnijezda prije vremena, navodi Biom.

Do kraja trogodišnje kampanje cilj je prikupiti iznos od 40 tisuća eura, kojim će se osigurati upozoravanje i informiranje vlasnika brodica i ljudi o ponašanju u blizini litica te pretraživanje morske površine i akcije spašavanja ptića, u kojima će sudjelovati educirani i iskusni volonteri.

Supovi će tada biti prevezeni u oporavilište te nakon oporavka vraćeni u prirodu. Na taj se način može spasiti 12 bjeloglavih supova godišnje, ističe udruga.

- Bjeloglavi sup ima značajno mjesto u čišćenju i održavanju okoliša zdravim jer se hrani ostacima uginulih životinja - zbog toga je od iznimne važnosti krenuti u očuvanje ove ugrožene vrste već za njihovog prvog leta, kako on ne bi bio i posljednji, rekla je voditeljica kampanje Paula Počanić Vovk.

Prva etapa kampanje počinje danas, kako bi se prikupljenim sredstvima mogao aktivirati spasilački tim za ljetnu sezonu 2024. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!