18:36 / 26.08.2019.

Autor: Hrvoje Gunjača / HRT

Katedrala kninskog biskupa zasjala u virtualnom obliku

-

-

Foto: - / -

Zahvaljujući stručnjacima posjetitelji će kninsku katedralu moći virtualno doživjeti.
Knin, grad bogate prošlosti i prijestolnica hrvatskog kralja Dmitra Zvonimira, postaje sjedište biskupije. Na lokalitetu Kapitul sagrađena je velebna katedrala kninskog biskupa, od koje su, nažalost, sačuvani samo temelji. No zahvaljujući stručnjacima i suvremenoj tehnologiji, posjetitelji će katedralu moći virtualno doživjeti.

Sagrađena je 1203., rušena u više navrata, sravnjena sa zemljom 1942. godine. No zasjala je katedrala kninskog biskupa ponovno u izvornom obliku - virtualno.

- Arhitektonski kompleks na Kapitulu sastojao se od vanjskog obrambenog i unutrašnjeg, sakralno-stambeno-gospodarskog dijela, kaže Matija Pauković (FESB)

Virtualnu 3D rekonstrukciju FESB-ovi stručnjaci napravili su prema nacrtu arhitekta Ćirila Ivekovića - iz 1927. i dokumentaciji splitskih arheologa.

- Da se u realnom prostoru, vašem vidnom polju, u omjeru 1:1 i što realističnije prezentira rekonstruirani objekt, govori Ante Jurčević iz Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika.

Zanimljivo je za tu rekonstrukciju da se katedrala može vidjeti u prirodnoj veličini i da se preklapa s temeljnim ostacima koji su sačuvani na terenu. Za potpuni dojam aplikaciji su pridodani i zvukovi Srednjeg vijeka.U drugoj fazi moći će se virtualno prošetati i unutar katedrale. U projekt se uključio i grad Knin.

- Kao Kraljevski grad i kao možda prvi veliki grad Hrvata, kad se pogleda kneževina, jednostavno smo smatrali da to moramo napraviti. A s druge stane, imamo i interes prema turistima, zaključuje gradonačelnik Knina Marko Jelić.

Grad Knin želi projket proširiti i na druge važne arheološke lokalitete u okolici, kako bi se na suvremen način predstavio hrvatski Srednji vijek u prijestolnici narodnih vladara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!