KBC Osijek peti centar u Hrvatskoj za ugradnju umjetne pužnice

05.01.2018.

13:27

Autor: DJH/M.Š.

-

-

Foto: - / -

Već 20-ak godina u Hrvatskoj se ugrađuju umjetne pužnice, a nakon Zagreba, Splita i Rijeke, lani su prve takve operacije obavljene i u Osijeku.
Već 20-ak godina u Hrvatskoj se ugrađuju umjetne pužnice, a nakon Zagreba, Splita i Rijeke, lani su prve takve operacije obavljene i u Osijeku.
Umjetne pužnice ugrađuju se osobama oštećena sluha u Hrvatskoj od 1996. i dosad ih je ugrađeno oko 650, od čega 488 u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu gdje je referentni centar. Ugrađuju se još na Rebru, u KBC Rijeka i KBC Split, a od lani i u KBC Osijek. Prva osječka operacija bila je u svibnju nad 56-godišnjakom iz Vinkovaca, a prva dječja u prosincu nad trogodišnjakinjom iz Našica. Zahvat je obavio prof. Trotić s osječkim kolegama. Ugradnjom umjetne pužnice odraslom pacijentu u svibnju 2017., Osijek je postao peti centar u Hrvatskoj (četvrti grad) u kojem se ugrađuju umjetne pužnice.
Najbolje je ugraditi pužnicu između 12 i 24 mjeseca starosti, ali gornje granice nema. O ugradnji odlučuje posebno povjerenstvo. HZZO pokriva trošak, ali samo jedne pužnice, a ako se ugrađuje na oba uha, kako se radi u Europi i što je kvalitetnije, drugu plaća sam pacijent odnosno obitelj. Kod nas se ugrađuju najsuvremenije pužnice i nema čekanja. Ugrađeni dio ostaje trajno, a procesor koji je izvana mijenja se svakih sedam godina. 
Više o postupku ugradnje umjetne pužnice u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorio je prof. dr. Robert Trotić iz KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu i njegova osječka kolegica doc. dr. Darija Birtić, koja je upravo na usavršavanju u Zagrebu te, iz Osijeka, doc. dr. sc. Hrvoje Mihalj s Klinike za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!