12:55 / 19.03.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Kibernetička sigurnost u doba pandemije

-

-

Foto: - / -

Globalna događanja poput pandemije idealne su prilike za računalne kriminalce i hakere da iskoriste ljudske slabosti putem elektroničkih medija, točnije putem e-pošte. Istražili smo kako spriječiti širenje lažnih vijesti i lažne e-pošte.
Globalna događanja poput pandemije virusa Covid-19  idealne su prilike za računalne kriminalce i hakere da iskoriste ljudske slabosti putem elektroničkih medija, točnije putem e-pošte. Istražili smo kako prepoznati 'fake news', odnosno spriječiti širenje lažnih vijesti i lažne e-pošte.

Internet i dostupnost informacijama i znanju je odličan, ali isto tako postoji ona ‘druga strana’ koja želi dezinformirati i uvesti strah, paniku ili navesti na ekonomsku korist.

- Prvo bih demistificirao što je uopće fake news pojava, odnosno fenomen lažnih vijesti. Društvene mreže su možda najbolji kanal za distribuciju fake newsa, jer je lako dostupno, a svi to imaju i gledaju - doslovno na dlanu svoje ruke, na mobitelu. Preporuka je stati i razmisliti, zatim istražiti izvor i potražiti alternative, odnosno provjeriti postoje li takve vijest drugdje, a ne slijepo vjerovati ‘na prvu’, upozorava stručnjak za cyber-sigurnost Tino Šokić.

Što se tiče lažne e-pošta Šokić napominje da je to kategorija napade naziva phishing. Takve se slučajeve može prepoznati ako se obrati pozornost na pošiljatelja, poveznice, gramatičku točnost, kontekst itd.

- Spomenuo bih i lažne e-poruka o koronavirusu, a odnose se na pružanje krivih uputa u svezi što učiniti da ne dođe do zaraze , na primjer, bolje je prati ruke nego koristiti dezinficijens ili lažne e-poruke o prodaji cjepiva i testova na korona virus, dodaje Šokić.

Tino Šokić radi kao trener internetske sigurnosti i inženjer za javni i privatni sektor, a s njim smo razgovarali u emisiji Dobro jutro, Hrvatska u koju se uključio putem Skypa:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!