22:53 / 16.11.2018.

Autor: S.G./P.F./HRT

Kilogram i dalje kilogram, ali s novom definicijom

-

-

Foto: - / -

Iako se u našim životima ništa važno neće promijeniti, kilogram banana i dalje će biti kilogram banana, znanstvenici su prihvatili novu definiciju kilograma.
Znanstvenici, sudionici međunarodnog sastanka održanog nadomak Pariza, prihvatili su novu definiciju kilograma, kelvina, ampera i mola. Najviše zanimanja izaziva promjena vezana za kilogram. U potrazi za što većom točnošću, više se ne želi tolerirati ni težina zrnaca prašine na prototipu kilograma koji se čuva u sefu u predgrađu Pariza.

Iako se u našim životima ništa važno neće promijeniti, kilogram banana i dalje će biti kilogram banana, znanstvenici su prihvatili novu definiciju kilograma. Povijesnu odluku koja će povećati točnost znanstvenih mjerenja nakon jednotjednog skupa u Versaillesu objavili su predstavnici 60-ak država pod okriljem Međunarodnog ureda za utege i mjere. Kilogram će se u buduće definirati na temelju izračuna Planckove konstante.

"Odluka nije bila jednostavna, ali donesena je nakon 30 godina mukotrpnog rada. 30 godina mnogi su znanstvenici u 60 naših država članica radili u različitim laboratorijima kako bi s pomoću svoje znanstvene opreme dobili isti rezultat na međunarodnoj razini. Od prošle godine znamo da je to ostvareno i kako smo se približavali današnjoj odluci, bili smo sve uvjereniji da je riječ o nečemu s čime se cijeli svijet može složiti", rekao je direktor Međunarodnog ureda za utege i mjere Martin Milton.

Od 1889. kilogram je definiran masom cilindrične legure platine i iridija koja se čuva u posebnom staklenom kućištu u sefu Međunarodnog ureda za utege i mjere u pregrađu Pariza i diljem svijeta postoje mnoge kopije. No, problem je što prototip kilograma ne teži uvijek jednako. Iako je pod trostrukim staklenim zvonom, na njemu se skupljaju mikročestice prašine i na njega utječe atmosfera. Planckova konstanta pruža postojanost.

"Teško je zamisliti kakve će biti posljedice novih definicija. Ako se prisjetimo kada je metar definiran brzinom svjetlosti, nekoliko godina poslije svjedočili smo stvaranju GPS-a.  Prije je to bilo nezamislivo i tako bi i ostalo da nije bilo nove definicije, smatra Bruno Jacomy, kustos izložbe "Izrađeno po mjeri, sedam svjetskih jedinica".

Današnja odluka na snagu stupa 20. svibnja iduće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!