Kina lansira letjelicu s astronautima koji grade svemirsku postaju

04.06.2022.

12:44

Autor: Hina/HRT

Chen Dong, Liu Yang i Cai Xuzhe

Chen Dong, Liu Yang i Cai Xuzhe

Foto: China Daily / via REUTERS

Kina će u nedjelju prema svojoj nedovršenoj svemirskoj postaji lansirati letjelicu s tri astronauta koja će ondje raditi i živjeti šest mjeseci. Izgradnja svemirske postaje ulazi u naprednu fazu.

Raketa Long March-2F koja nosi svemirsku letjelicu Shenzhou-14 trebala bi biti lansirana iz centra za lansiranje satelita Jiuquan u sjeverozapadnoj provinciji Gansu u nedjelju u 10:44 prema lokalnom vremenu, rekao je dužnosnik Kineske svemirske agencije na konferenciji za novinare u subotu.


Uz zapovjednika misije Chen Donga na Shenzhouu - što na kineskom jeziku znači "božanski brod" - bit će Liu Yang i Cai Xuzhe.


- Sve pripreme za lansiranje praktički su gotove, rekao je Lin Xiqiang, službenik agencije.


Shenzhou-14 bit će treća od četiri misije s posadom te sedma od ukupno 11 misija potrebnih za dovršetak svemirske postaje do kraja godine.


Kina je počela graditi svemirsku postaju u travnju 2021. lansiranjem Tianhea - prvog i najvećeg od tri modula postaje.


U Tianheu, malo većem od autobusa, bit će stambeni prostori astronauta nakon što bude dovršena svemirska postaja u obliku slova T. 


Preostala dva modula, laboratorijske kabine Wentian i Mengtian, bit će puštena u rad u srpnju, odnosno listopadu.


Posada letjelice Shenzhou-14 pomoći će postaviti Wentian i Mengtian i provesti testove funkcionalnosti na oba modula.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!