Kina poslala astronaute u 'Nebesku palaču' u sklopu povijesne svemirske misije

29.11.2022.

17:30

Autor: T.D./HRT/Hina

Kina poslala astronaute u 'Nebesku palaču'

Kina poslala astronaute u 'Nebesku palaču'

Foto: STRINGER / Reuters

Kina je poslala svemirsku letjelicu s tri astronauta na svoju svemirsku postaju radi prve rotacije posade u orbiti u povijesti kineskog istraživanja svemira, čime je pokrenuta operacija druge naseljene ispostave u niskoj orbiti nakon NASA-ine Međunarodne svemirske postaje.

Svemirska letjelica Shenzhou-15 ili "Božanska lađa" s tri putnika lansirana je raketom Dugi marš-2F iz centra za lansiranje satelita Jiuquan u pustinji Gobi na sjeverozapadu Kine u 23:08 po lokalnom vremenu, prema državnoj televiziji.

Shenzhou-15 bila je posljednja od 11 misija, uključujući tri prethodne misije s posadom, koje su trebale sastaviti "Nebesku palaču", postaju s više modula.

Prvi misija pokrenuta je u travnju 2021.

Trojac će preuzeti dužnost od posade Shenzhou-14 koja je stigla početkom lipnja. Očekuje se da će se prethodni članovi posade vratiti na Zemlju početkom prosinca nakon jednotjedne primopredaje kojom će se također utvrditi sposobnost stanice da privremeno održi šest astronauta, što je još jedan rekord kineskog svemirskog programa.

Svemirska ispostava poprimila je sadašnji oblik slova "T" u studenom dolaskom posljednjeg od tri cilindrična modula.

Stanica ima projektirani životni vijek od najmanje jednog desetljeća, a očekuje se da će astronauti koji žive u njoj provesti više od 1000 znanstvenih eksperimenata - od proučavanja prilagodbe biljaka u svemiru do ponašanja tekućina u mikrogravitaciji.

"Nebeska palača" kulminacija je gotovo dva desetljeća misija kineskih posada u svemir. Kineski svemirski letovi s ljudskom posadom započeli su 2003. godine kada je bivši borbeni pilot, Yang Liwei, poslan u orbitu u maloj brončanoj kapsuli Shenzhou-5, čime je postao prvi Kinez u svemiru.

Svemirska postaja također je bila simbol rastućeg kineskog utjecaja u toj sferi. Kina je bila izolirana od ISS-a pod vodstvom NASA-e, dok je američkim zakonom zabranjena bilo kakva suradnja američke svemirske agencije s Kinom.

U sklopu misije Shenzhou-15 posada će živjeti i raditi na svemirskoj postaji šest mjeseci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!