11:00 / 18.02.2019.

Autor: E.L.S./Hina

Kina zabranila turistima pristup baznom logoru za Everest iz Tibeta

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Pristup će biti zatvoren od područja iznad samostana Rongpo na oko 5000 metara nadmorske visine. Novi bazni logor biti će smješten na oko dva kilometra od dosadašnjeg.
Kina je zabranila pristup turistima baznom logoru za uspon na Mt. Everst iz Tibeta jer je u tijeku akcija odvoza smeća nagomilanog od brojnih, prvenstveno komercijalnih, ekspedicija koje su onečistile "krov svijeta", objavila je službena novinska agencija Nova Kina.

Ta se zabrana odnosi na "obične turiste", dok alpinisti koji su ishodovali potrebne dozvole i dalje imaju pravo na uspon na najviši vrh svijeta. Pristup će biti zatvoren od područja iznad samostana Rongpo na oko 5000 metara nadmorske visine. Novi bazni logor biti će smješten na oko dva kilometra od dosadašnjeg.

Everest, visine 8848 metara, nalazi se na razmeđi Nepala i Kine (Tibeta) i posljednjih godina to područje osim alpinista u sve većem broju posjećuju i turisti. Zbog velikog broja ljudi, uz sve veće gomile smeća često se pronalaze i tijela poginulih alpinista.

Kako je pristup s nepalske strane znatno popularniji te se stvaraju prave gužve, alpinisti se sve više okreću pristupu s Tibeta.

Osim zabrane pristupa turistima u bazni logor, Kina namjerava uvesti i obvezu prebacivanja tijela alpinista poginulih iznad 8000 metara visine te ograničiti broj alpinista u baznom logoru na 300.

Kina je 2018. provela tri akcije čišćenja planine iznad 5200 metara, prikupivši "više od osam tona smeća, ljudskog izmeta i alpinističke opreme".

Upravo sa sjeverne, tibetske strane, 1989. peta zagrebačka alpinistička himalajska ekspedicija na Mount Everest pokušala je uspon na najvišu planinu svijeta, s ledenjaka Zapadni Rongbuk.

Nakon 65 dana boravka na planini dosegnuta je visina od 8000 metara. Vrh je ostao izvan dosega zbog stalnih lavina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!