12:25 / 25.01.2018.

Autor: Hina/T.V.

Kineski znanstvenici klonirali majmune i otvorili put kloniranju ljudi

Foto: Chinese Academy of Sciences

Foto: Chinese Academy of Sciences

Foto: - / -

Kineski znanstvenici klonirali su majmune koristeći istu tehniku koja je prije dva desetljeća omogućila dolazak na svijet ovce Dolly. Time su uklonili tehničku zapreku, a možda i otvorili vrata kloniranju ljudi, iako kažu da im to nije namjera.
Kineski znanstvenici klonirali su majmune koristeći istu tehniku koja je prije dva desetljeća omogućila dolazak na svijet ovce Dolly. Time su uklonili tehničku zapreku, a možda i otvorili vrata kloniranju ljudi, iako kažu da im to nije namjera.

Zhong Zhong i Hua Hua, dva identična dugorepa makaki majmuna, došla su na svijet prije osam i šest tjedana i to su prvi primati koji su klonirani iz neembrionske stanice. Ostvarenje je postignuto u procesu koji se naziva transferom jezgre somatske stanice (SCNT), a riječ je o prijenosu jezgre stanice, koja uključuje njezin DNK, u jajnu stanicu kojoj je uklonjena jezgra.

Znanstvenici s Instituta za neuroznanost Kineske akademije znanosti u Šangaju izjavili su da bi njihov rad trebao biti koristan za medicinsko istraživanje jer će omogućiti proučavanje bolesti kod genetski identičnih majmuna. Ovime su uklonjene tehničke zapreke kloniranju ljudi, tvrde Kinezi.

Ljudi su primati. Tehnička zapreka za kloniranje primata, uključujući ljude, sada je uklonjena, rekao je profesor molekularne i stanične biologije Mu-ming Poo, koji je sudjelovao u nadgledanju programa u institutu. Odlučili smo ukloniti tu barijeru kako bi stvorili životinjske modele koji su korisni za medicinu, za ljudsko zdravlje. Nemamo namjeru primijeniti ovu metodu na ljudima, istaknuo je.

Majmunčići Zhong Zhong i Hua Hua hrane se na bočicu i normalno se razvijaju. Znanstvenici očekuju da će još klonova makakija doći na svijet idućih mjeseci.Od kloniranja Dolly u Škotskoj 1996. znanstvenici su uspješno primjenjivali SCNT za kloniranje više od 20 drugih vrsta, među kojima su krave, svinje, psi, zečevi, štakori i miševi. Dosad jedino nisu uspijevali s primatima, što je znanstvenike navodilo na zaključke da su primati imuni na tu vrstu kloniranja. 

I Kinezima je to bio izuzetno težak posao. Uspjeli su klonirati majmune nakon mnogih pokušaja koristeći modulatore za aktivaciju ili deaktivaciju određenih gena koji inhibiraju embrionski razvoj, objavljeno je u stručnom časopisu Cell.

Čak i tada stopa uspješnosti bila je krajnje niska i tehnika je djelovala samo kada je jezgra bila transferirana iz fetalnih stanica, a ne odraslih kao što je bio slučaj s Dolly. Sve u svemu, trebalo je 127 jajnih stanica da bi na svijet došla dva klonirana makakija. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!