14:05 / 16.12.2020.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Kineski znanstvenici otkrili 500 milijuna godina star fosil trilobita

Foto: Ilustracija/Pixabay

Foto: Ilustracija/Pixabay

Foto: - / -

Otkriven fosilizirani trilobit koji datira iz razdoblja otprije 500 milijuna godina.
Kineski su znanstvenici u istočnoj pokrajini Shandong pronašli fosiliziranog trilobita neobičnog oblika glave koji datira iz razdoblja otprije 500 milijuna godina, prenijela je kineska novinska agencija Xinhua.

➡️ Znanstvenici vjeruju da su otkrili novu vrstu kita
➡️ Kostur sabljozubog tigra prodan za 70.000 dolara
➡️ Blizu obale Tajlanda otkriven kostur rijetke drevne vrste Brydeova kita

Trilobita dugačkog četiri centimetra koji nosi naziv Phantaspis auritus karakterizira glava s proširenim prednjim dijelom koja ima dvostruk šiljasti oblik nalik zečjim ušima, objavio je Institut za geologiju i paleontologiju Kineske akademije znanosti u Nanjingu.

Trilobiti su izumrla skupina morskih člankonožaca koji su u oceanima živjeli prije oko 520 milijuna godina do 250 milijuna godina.

- Prvi put vidimo trilobit tako neobična izgleda. Neobičan oblik njegove glave vjerojatno mu je pomagao u lovu na hranu ili pri zbunjivanju njegovih prirodnih neprijatelja, rekao je znanstvenik Zhao Fangchen, istraživač s Instituta u Nanjingu.

Rezultati studije nedavno su objavljena u stručnome časopisu Acta Palaeontologica Polonica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!