Kineski znanstvenici razvili masku koja detektira koronavirus u zraku

20.09.2022.

12:57

Autor: T.D./HRT/Hina

 Kineski znanstvenici razvili masku koja detektira COVID u zraku

Kineski znanstvenici razvili masku koja detektira COVID u zraku

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kineski istraživači razvili su masku koja korisnike upozorava na izloženost koronavirusu ili gripi, piše Euronews. 


Senzor ugrađen u masku uspio je detektirati viruse koronavirusu, H5N1 i H1N1 u zraku u roku 10 minuta i poslati obavijesti uređaju, navodi se u studiji koju je vodilo šest znanstvenika sa Sveučilišta Tongji u Šangaju. Rezultati su u ponedjeljak u znanstvenom časopisu Matter. 

Novi uređaj, koji se nalazi izvan maske i ima punjivu litijevu bateriju, testiran je prskanjem patogena po njemu u zatvorenom prostoru. Simuliran je vjerojatni scenarij u kojem netko govori ili kašlje.

Senzori su reagirali već i na tekućinu u višestruko manjoj od količine proizvedene kihanjem, šaljući upozorenja bežičnim uređajima poput telefona. 

- Prethodna istraživanja pokazala su da maske smanjuju širenje virusa. Zato smo željeli napraviti masku koja korisnika upozorava na prisutnost virusa u zraku, kazao je Yin Fang sa šangajskog sveučilišta i jedan od autora studije. 

Istraživači kažu da je uređaj najbolje koristiti u zatvorenim prostorima gdje je rizik od zaraze visok. Rade na tome da se skrati vrijeme detekcije te na osjetljivosti uređaja koji se po potrebi može konfigurirati za različite viruse.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!