Kinezi razvili novi COVID test: pouzdan poput PCR-a, a rezultati za 4 minute

09.02.2022.

12:04

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Lam Yik / REUTERS

Kineski znanstvenici objavili su da su razvili novi test na koronavirus koji je pouzdan poput PCR laboratorijskog testa, no rezultate daje već u roku od četiri minute.

Testovi polimerazne lančane reakcije (PCR) smatraju se najtočnijima i najosjetljivijima, kada je posrijedi virus koji uzrokuje COVID-19, no rezultati se obično čekaju po nekoliko sati.


U nekim je zemljama velika potražnja za testiranjem, uslijed eksponencijalnog širenja iznimno prenosive omikron varijante, rezultirala golemim zaostatkom u izvješćima o pozitivnim pacijentima.


Znanstvenici sa šangajskog Sveučilišta Fudan tvrde imaju rješenje.


U članku koji je prošao recenziju, a objavljen je u ponedjeljak u časopisu Nature Biomedical Engineering, kineski su istraživači objavili da njihov senzor, koji koristi mikroelektroniku pri analizi genetskog materijala iz briseva, uspijeva smanjiti potrebu za dugotrajnim laboratorijskim testovima na COVID.


- Ugradili smo elektromehanički biosenzor za otkrivanje SARS-CoV-2 u integrirani prijenosni prototip uređaja te smo ustanovili da je uspio detektirati virus RNK za manje od četiri minute, stoji u izvješću kineskih znanstvenika. 


Kazali su da njihova metoda nudi brze rezultate, jednostavan postupak, visoku osjetljivost, a i prenosiv je. 


U eksperimentima su koristili uzorke 33 zaraženih osoba u Šangaju, a paralelno su provodili i PCR testove. Rezultati njihove metode u potpunosti su se slagali s rezultatima PCR testova, stoji u članku.


Studija na 54 uzorka obuhvatila je osobe s temperaturom koje nisu imale koronavirus, osobe s gripom i zdrave dobrovoljce. Nije bilo lažno pozitivnih testova, objavili su znanstvenici iz Fudana. 


Uređaj za testiranje smatraju posebnim jer se, kada ga jednom u potpunosti razviju, može koristiti za brzo testiranje u raznim situacijama, primjerice u zračnim lukama, u zdravstvenim ustanovama, čak i kod kuće.


PCR testovi su spori, a zahtijevaju i laboratorijsku infrastrukturu koja je u brojnim državama ograničena, što smanjuje broj testiranja koja se mogu svakodnevno obaviti.


I dok su brzi dijagnostički testovi sada dostupni u mnogim dijelovima svijeta, općenito su manje precizni.


Kina je jedan od najvećih svjetskih proizvođača testova za koronavirus. Prema carinskim podacima u prosincu je ta zemlja izvezla testne komplete u vrijednosti od 1,6 milijarda dolara, što je povećanje od 144 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!