12:41 / 28.12.2019.

Autor: Zdrav Život/HRT

Kirurzi i roboti - ekipa iz snova

-

-

Foto: - / -

Kada je uigrana ekipa zahvati su efikasniji, kraći i precizniji. Pokreti operatera prenose se na ruke robota i na taj način robot asistira u operaciji.
Kirurzi koji upravljaju robotskom konzolom nazivaju se operaterima. Oni mogu modificirati pokrete robotskih ruku da budu spore ili brze, a 3D naočale im pomažu da točno vide kako navoditi robota.

- Nije robot da zamjenjuje kirurga. Dakle to je u biti naša produžena ruka, dakle umjesto našeg instrumenta što smo prije imali. Prije 50 godina nam je skalp bio glavno oružje, pa ste imali minimalno invazivnu laparokopiju gdje ste imali puno duže instrumente. To vam je, kao i za sve drugo, treba vam iskustvo, trening, puno rada da bi se steklo da bismo mi sebe, s robotom postali puno učinkovitiji i uspješniji - objašnjava urolog doc. dr. sc. Nikola Knežević.

Kada je uigrana ekipa zahvati su efikasniji, kraći i precizniji. Pokreti operatera prenose se na ruke robota i na taj način robot asistira u operaciji.

- Ljudi obično zamišljaju robota da je humanoidnog oblika, ali u biti većina robota u industriji su zapravo samo robotske ruke s kojima se upravlja iz neke konzole za kojom mi sjedimo i upravljamo tim rukama. Ona nam omogućuje puno preciznije te pokrete nego što bilo koja ljudska ruka to može izvesti - kaže doktor Knežević.

Do sad u sklopu edukacije obavljena je nekolicina zahvata na bubregu i na nadbubrežnim žlijezdama. Edukaciju je prošlo dvadesetak stručnjaka, urologa, abdominalnih kirurga te pomoćnog osoblja.

- Ja sam iznimno ponosna na naš tim koji je veliki. Mi smo još u fazi uhodavanja i naravno da zahtjeva velik angažman i od instrumentarki, tehničkog osoblja u sali, ali kad se uhodamo mi se nadamo da će biti što manje instrumentarija, da će biti brža izmjena pacijenata i da ćemo to puno lakše obavljati nego sada kad smo u puno većem angažmanu - otkriva glavna sestra urologije Martina Pekčec.

Začetak je ovo Nacionalnog centra za robotsku kirurgiju, i pokazatelj da hrvatska medicina na čelu s KBC-om Zagreb Rebro ide u korak s vremenom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!