Klimatske promjene pokreću još ekstremnije vremenske prilike

30.07.2021.

09:57

Autor: B.A./Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Filip Kos / PIXSELL

Broj ekstremnih vremenskih (ne)prilika koje se događaju u cijelom svijetu povećava se kao posljedica klimatskih promjena, pokazalo je istraživanje.

Oko dvije trećine kopna na Zemlji suočavat će se svakodnevno s "vlažnijom i promjenjivijom" hidroklimom na dnevnoj i višegodišnjoj bazi, a to znači veće promjene između mokrih i suhih krajnosti, pišu istraživači u studiji objavljenoj u časopisu Science Advances.


Znanstvenici također upozoravaju da će trećina ukupne površine svijeta postati još više suha.


Prema tom međunarodnom timu znanstvenika, više ekstremnih oborina predstavlja dodatnu prijetnju infrastrukturi i općenito društvu.


Prije svega, globalno zagrijavanje čini klimu neuravnoteženijom, ekstremnijom u pogledu vlage i suše, objavio je tim kojeg predvodi profesorica Wenxia Zhang iz pekinške Kineske akademije znanosti.


- Hidrološki ciklus se pojačava kako se klima zagrijava, a globalne prosječne oborine povećavaju se za jedan do tri posto po stupnju rasta temperature površinskog zraka, kaže se u studiji.


No trend nije ujednačen i ekstremne bi se oborine mogle povećati još više u regijama s dosta vlage u atmosferi.


Predjeli u vlažnijim područjima, poput indijskih monsunskih regija, vjerojatno će biti više izloženi promjenama, s povećanjem obilnih oborina među ostalim učincima, navodi se u studiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!