Klinika za očne bolesti Sveti Duh – centar izvrsnosti

15.10.2018.

18:44

Autor: E.L.S./I.Ž./HRT

-

-

Foto: - / -

Jedan od dijelova oftalmologije u kojima Klinika prednjači, svakako je i broj presađenih rožnica. Pritom se primjenjuju i najnovije tehnike.
Povodom Svjetskog dana vida, odlučili smo posjetiti Kliniku za očne bolesti na Svetom Duhu. Centar je to izvrsnosti koji se, osim sjajnom opremom, može pohvaliti stručnjacima koji izvode najkompliciranije zahvate oka i time pomažu tisućama pacijenata u očuvanju našeg dragocjenog osjetila.

Da Hrvatska ide u korak sa svjetskim dostignućima, barem u području oftalmologije, dokazuje i Klinika za očne bolesti u bolnici Sveti Duh. Duge tradicije, s najnovijom opremom i priznatim stručnjacima, obavlja najkompliciranije zahvate oka.

Klinička bolnica Sveti Duh postoji od 1804. godine, a prvo spominjanje odjela datira iz 1831. godine, po dokumentaciji. Naravno da se ponosim i na Odjel i na bolnicu prije svega na vrhunske ljude koji ovdje rade, ističe prof.dr. Mladen Bušić, ravnatelj KB-a Sveti Duh, predstojnik Klinike za očne bolesti.

Klinika za očne bolesti može se pohvaliti i prestižnom titulom. Po nekoliko su parametara proglašeni centrom izvrsnosti, što se tiče i edukacijske razine i stručno-znanstvenog dijela za pojedine segmente ove Klinike.

A jedan od dijelova oftalmologije u kojima Klinika prednjači, svakako je i broj presađenih rožnica. Pritom se primjenjuju i najnovije tehnike.

Doc.dr. Dean Šarić, specijalist oftalmologije: Radimo otprilike 200-tinjak operacija godišnje, također je u svijetu trend da se radi transplantacija rožnice, onog dijela koji je bolestan, to je trend poštedne operacije. Trend je da bude više od polovice takvih operacija, a mi sustižemo te svjetske trendove.

Nerijetko se susreću i s ozbiljnim oštećenjima oka, no vid pacijenata ipak uspijevaju spasiti.

Nedavno smo imali baš jednu pacijenticu koja je imala pseudomonas. To su izrazito teški slučajevi, i u pravilu se ne stigne obaviti ništa, međutim, nekako smo uspjeli napraviti transplantaciju pravovremenom intervencijom, tako da je oko spašeno, kaže doktor Šarić.

Prije desetak godina, u Klinici za očne bolesti oformljen je i tim stručnjaka koji se bavi problemima stražnjeg dijela oka, poput tumora i teških trauma oka koje s , zahvaljujući timu stručnjaka i vrhunskoj opremi, uspješno odstranjuju.

Današnjom tehnikom i tehnologijom i ljudskim znanjem također uspijevamo spasiti ljudima život, spasiti ljudima oko, pa čak spasiti i vid i izvaditi tumor iz oka za razliku od ne tako davnih vremena kad su se takvi pacijenti liječili isključivo vađenjem oka. Zatim su tu i operacije kombinirane s kolegama iz prednjeg segmenta gdje se radi kompletna kirurška revizija oka, objašnjava prim.dr. Borna Šarić, pročelnik Odjela za stražnji segment oka.

Ni oni najmlađi u Klinici nisu zapostavljeni. Naime, ova Klinika ponosi se još jednom titulom – Referentni je centar Ministarstva za dječju oftalmologiju.

Doc.dr. Mirjana Bjeloš, specijalistica dječje oftalmologije: Tako se bavimo jedini u Hrvatskom i elektrofiziologijom oka posebice u djece. Riječ je o aparatu koji snima potencijale u oku, nešto nalik na EKG, s čime su ljudi najviše upoznati, tako i naše oko isto ima struje i preko ovog uređaja jednostavno postavljenih elektroda i stimulacija, jer naše oko bilježi svjetlost, koje nam nisu vidljive kada radimo dijagnoze na nekim drugim aparatima.

Inače je ova bolnica zaslužna i za obilježavanje Nacionalnog dana ambliopije. Kao i druge bolnice, i u ovoj će se obavljati pregledi oka kod djece kako bi se najranije otkrila slabovidnost i poboljšalo zdravlje oka djece. Sve skupa, rezultat je timskog rada svih liječnika i stalnog usavršavanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!