Kod Vinkovaca otkriveno ogromno rimsko selo

30.07.2020.

14:57

Autor: Ines Milanković/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Već smo naviknuli da nam iz vinkovačkog područja stižu vijesti o novim nalazištima, na kojima arheolozi imaju pune ruke posla. To se dogodilo i sada. Otkriven je novi impozantan arheološki lokalitet nedaleko od antičkih Cibala.
Već smo naviknuli da nam iz vinkovačkog područja stižu vijesti o novim nalazištima, na kojima arheolozi imaju pune ruke posla. To se dogodilo i sada. Otkriven je novi impozantan arheološki lokalitet nedaleko od antičkih Cibala.

Izvangradsko naselje otkriva nove podatke o životu u Slavoniji. Samo kilometar od sjeverne granice antičkih Cibala otkriven je novi arheološki lokalitet.

- Imamo jedno rimsko selo, mi to zovemo vikus. Jedno ruralno naselje gdje je nekoliko obitelji živjelo kroz dugi niz godina i bavili su se ruralnim aktivnostima, kaže Boris Kratofil, voditelj istraživanja.

Jame i kanali upućuju na drvenu gradnju koja je specifična za rimsko selo. Na ovom lokalitetu pronađena je srebrna žlica, broševi kojima su se ukrašavale Rimljanke, ali i drugi vrijedni nalazi.

- Pronašli smo najviše ulomaka keramike, pronašli smo i metala i životinjskih kostiju. Nalazi se datiraju od 1. do 4. stoljeća, napominje Nikolina Ostović, kustosica u Gradskom muzeju Vinkovci.

Boris Kratofil dodaje da je specifičnost takvih naselja ogromna površina: Mi smo za sada otvorili oko 1,5 ha površine i nismo otkrili kraj naselja ni s jedne strane i možemo pretpostaviti da je ono i puno veće. Radi se o arheološki vrlo bogatom području, smatra Kratofil.

U istraživanje su uključeni i budući arheolozi - koji na bogatom lokalitetu upoznaju struku.

- To je zahvalno iskustvo, naučio sam dodatno gledati određene detalje koje prije nisam, nijanse zemlje, geomorfologiju zemlje, ističe učenik Filip Šplajt, a njegov kolega Marijan Mršo nastavlja: Što je crnja zemlja, to je veća mogućnost da ćemo pronaći nešto - neki nalaz, zaključuje Mršo.

Taj lokalitet otkriva nove podatke o životu u antičkom selu i upotpunjava topografiju okolice najstarijeg europskog grada. Novi nalazi još jednom potvrđuju da je prostor Slavonije naseljen od 1. stoljeća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!