14:27 / 10.11.2018.

Autor: E.L.S./I.Ž./HRT

Koju četkicu za zube izabrati

-

-

Foto: - / -

Pogrešno je mišljenje da mekanija vlakna znače da osoba treba četkati većim pritiskom, zapravo kod mekanijih vlakana važno je duže četkati, čak 5 minuta.
Za lijep izgled svakako je bitna oralna higijena. Klasična četkica ili električna četkica za zube, dvojba je koja muči mnoge kada je riječ o higijeni zuba i usne šupljine. Koju su bolji izbor i koliko je tu važna tehnika četkanja zubi?

Dobrom četkicom za zube započinje briga o higijeni zubi i usne šupljine. Pitanje je samo što to znači dobra četkica za zube. Jesu li u današnje vrijeme električne četkice imperativ pitali smo stomatologinje.

Sve ovisi o stanju pacijentove usne šupljine, o njegovim manualnim sposobnostima, a u krajnju ruku i financijskoj raspoloživosti. Čak ako pregledamo neka znanstvena istraživanja, teško se može reći da su električne superiornije nad manualnim, kaže stomatologinja Ana Martinović.

Prednost običnih četkica za zube je ta što osoba sama može kontrolirati pritisak na zube i zubno meso. No to može biti i nedostatak jer mnogi rade presnažan pritisak i na taj način oštećuju caklinu i meka zubna tkiva. Kod električnih četkica prednost je ta što često imaju ugrađen tajmer koji motivira osobu da četka toliko dugo dok se on ne oglasi. A nove generacije električnih četkica zapravo su sonične i ultrasonične.

Četkaju jednom drugačijom metodom nego što su to bile prve električne četkice što su se pojavile na tržištu. One imaju male oscilirajuće, vibrirajuće pokrete pa su time nježnije za interdentalne prostore koji ostanu skriveni ako koristimo običnu ili klasičnu električnu četkicu, objašnjava doktorica Martinović.

Ono što je važnije od tipa četkice tehnika je četkanja. Stomatologinja Selma Čančar Omerbašić: Glava četkice treba biti što manja, s mekanim vlaknima i njen položaj treba biti pod kutom od 45 stupnjeva. Četkica treba prijanjati i dio uz zub i dio uz zub i dio uz zubno meso. Polukružni pokreti pod kutom od 45 stupnjeva, svaki zub treba biti očišćen po 3 puta.

Četkice ovise o tvrdoći odnosno vrsti vlakana od kojih su sastavljene. Ta vlakna mogu biti tvrda, srednje tvrda i mekana. Pogrešno je mišljenje da mekanija vlakna znače da osoba treba četkati većim pritiskom, zapravo kod mekanijih vlakana važno je duže četkati, čak 5 minuta.

Električne četkice djeci mogu biti zanimljive i privlačne, međutim doktorica Čančar Omerbašić preporučuje djecu prvo naučiti na obične četkice: Prva posjeta stomatologu bi trebala biti već s 2 godine kad je cijela mliječna denticija tu, svih 20 mliječnih zubića upravo zato da steknu pravilne tehnike četkanja zuba.

Za kraj kod odabira svoje sljedeće četkice za zube, razmislite i o okolišu. Samo u SAD-u godišnje se baci više od milijarde četkica za zube, one stvaraju tone i tone otpada koji guši našu zemlju. Stoga je sve snažniji trend upotrebe četkica izrađenih od ekološki prihvatljivih materijala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!