14:06 / 28.01.2021.

Autor: T.V./Hina

Koktel antitijela mogao bi štititi ukućane oboljelog od covida-19

Koktel antitijela mogao bi štititi ukućane oboljelog od covida-19

Koktel antitijela mogao bi štititi ukućane oboljelog od covida-19

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Kombinacija dvaju antitijela tvrtke Regeneron Pharmaceuticals nazvana REGN-COV mogla bi zaštititi rizične članove obitelji osobe oboljele od covida-19, pokazuju preliminarni rezultati istraživanja.

Prema prvim rezultatima treće faze ispitivanja, koje je objavila ta farmaceutska tvrtka, lijek REGN-COV (koktel antitijela kasirivimab and imdevimab) reducira stoposto simptomatske infekcije i 50 posto smanjuje ukupnu stopu zaraze.

U okviru ispitivanja pokušava se utvrditi sprječava li lijek zarazu i pojavu simptoma covida-19 kod osoba izloženih visokom riziku zaraze, primjerice kad žive u istom kućanstvu s osobom oboljelom od covida-19.

Rezultati sugeriraju da bi koktel mogao ne samo smanjiti prijenos virusa nego bi mogao smanjiti i težinu bolesti kod onih koji se zaraze, kazao je voditelj istraživanja Regenerona George Yancopoulos.

Tom se terapijom, koju bi mogli dobiti bliski kontakti zaražene osobe, odmah u organizam unose antitijela za razliku od cjepiva koja tek potiču imuni sustav na stvaranje antitijela, pa stoga djeluju s odgodom jer je stvaranje antitijela proces koji traje tjednima.

- Taj bi pristup mogao štititi pacijente na kemoterapiji te omogućiti kontrolu odnosno prevenciju žarišta infekcije u ustanovama i smanjiti pritisak na zdravstvene službe, kaže dr. Penny Ward iz King's College London.

Inicijalni podaci ispitivanja rezultat su obrade prvih 409 ispitanika, a očekuje se da će kliničkim ispitivanjem biti obuhvaćeno ukupno 2450 sudionika.

Kompletni podaci očekuju se u travnju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!