Koliko smo razvili naše STEM područje?

27.12.2021.

14:42

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HTV

Koliko smo dobri u razvijanju civilnog društva, bila je jedna od tema emisije "Dobro jutro, Hrvatska"

Koliko smo dobri u razvijanju civilnog društva, bila je jedna od tema emisije "Dobro jutro, Hrvatska"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Koliko smo dobri u razvijanju civilnog društva, pogotovo kad je riječ o financiranju iz europskog socijalnog fonda i koliko smo time razvili naše STEM područje, odnosno znanost tehnologija, inženjerstva i matematike, za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" komentirao je Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice u Zakladi za razvoj civilnog društva za programe Europske unije.

- Trenutno iz domene europskog socijalnog fonda u proteklom razdoblju imamo odobreno 750 projekata, od čega su 44 projekta vezana za STEM područje. Ukupan iznos investicije iz europskog socijalnog fonda penje se na 950 milijuna kuna vezano za razvoj civilnog društva u Hrvatskoj, a u STEM projekte uloženo je otprilike 93 milijuna kuna, kaže Bogdan i dodaje kako će se ovog tjedna sklopiti još 9 ugovora u vrijednosti preko 20 milijuna kuna.

- Mi bi voljeli ovim projektom stvoriti jednu pozitivnu klimu u društvu i pružiti mladima i djeci jedno pozitivno ozračje u kojem bi mogli učiti o znanosti – da razviju ljubav za znanost i tehnologije izuzetno rano, ističe.

Društvo pedagoga tehničke kulture Ogulin je najaktivnija udruga u Ogulinu koja se bavi STEM-om, a voditeljica projekta "STEM bajka" Tatjana Grgurić kaže kako su ponosni što su dobili projekt koji trenutno provode. Imaju, kaže, 10 mentora i preko 20 volontera koji su uključeni u projekt.

Marijan Tonković, predsjednik udruženja, ističe kako će projekt uskoro ući u svoju drugu godinu provedbe.

- Prošli smo 160 edukacija za članove društva i svih udruga koje sudjeluju u projektu. Osim toga, adaptirali smo unutarnji i vanjski STEM podcast – snimamo podcast emisije sa poznatim osobama iz STEM-a u Hrvatskoj, a angažirali smo i Roberta Knjaza da bude STEM ambasador. Sve smo to napravili kako bi na što bolji, kvalitetniji i inovativniji način radili radionice za naše krajnje korisnike, odnosno djecu od 6 do 15 godina, objašnjava Tonković, a Grgurić dodaje kako su ostvarili cilj od 140 djece koja sudjeluju u projektu. Kroz projekt se provodi 10 modula, a djeca mogu birati koje će pohađati.

Bogdan smatra kako se iznosima iz europskog socijalnog fonda u Hrvatskoj dobro raspolaže, te ističe kako je Vlada dosada investirala u zanimljiva područja.

- Imali smo veliku investiciju u 163 projekta iz kulture, besplatne radionice za umirovljenike, 4300 branitelja je dobilo izvaninstitucionalni oblik pomoći, a samo na ovom STEM projektu biti će osigurano 40 tisuća na radionicama za mlade koje su u potpunosti besplatne za korisnike, kaže i dodaje kako se projekt odvija na području cijele Hrvatske.

- Bitno nam je da svi mladi, bez obzira na socijalni status, imaju pristup STEM-u. STEM pomagala znaju često biti jako skupa i ovim projektom smo htjeli ojačati udruge da u lokalnoj zajednici pružaju tu podršku, kaže.

Grgurić kaže kako su mentori na projektu "STEM bajka" uglavnom nastavnici i inženjeri sa područja grada Ogulina koji su prošli sve edukacije.

Tonković ističe kako svaki modul ima 40 sati radionica, što iznosi 400 sati radionica kroz cijeli projekt.

- Svaki dan u tjednu imamo barem jednu radionicu u Ogulinu, a naši partneri u Otočcu i Gospiću održavaju dva modula – politehnika i robotika, i robotika i biologija. Za svu djecu s njihovog područja koja neće moći sudjelovati u ostalih osam modula biti će organizirani izleti u Ogulin – prijevoz, radionice, posjet Zavičajnom muzeju i našem vanjskom STEM postavu, kaže.

- U svakom projektu sudjeluje i znanstvena institucija koja prati udrugu da razvije svoje kapacitete i da to stvarno bude na visini, kaže Bogdan i poziva sve da na portalu civilnodrustvo.hr pronađu gdje se sve odvijaju radionice i da se uključe.

- Radionice su u potpunosti besplatne za mlade i djecu i bilo bi lijepo da što veći broj njih prođe kroz ovakav tip radionica, poručuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!