Kombinacija lijekova za rak prostate produljuje život oboljelima

21.09.2021.

09:34

Autor: Hina/dpa/V.M.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Megaflopp / Shutterstock

Novo kombiniranje lijekova koji se već koriste u liječenju raka prostate produljuje život pacijentima oboljelima od te bolesti, pokazalo je istraživanje.

Rezultate dvaju istraživanja, u sklopu kojih su se kombinirali otprije poznati lijekovi, pozdravila je britanska dobrotvorna organizacija Prostate Cancer UK koja je izrazila želju da takav način liječenja što prije postane dostupan i unutar britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS).


Jedno je istraživanje pokazalo da uzimanje kombinacije triju poznatih lijekova omogućuje dodatne 2,5 godine života bez napredovanja bolesti u pacijenata s metastatskim oblikom raka prostate te da lijekovi produljuju život pacijenta za otprilike godinu i pol.


Studijom pod nazivom Peace-1 otkriveno je da je u pacijenata koji su uzimali abirateron acetat i prednizon (AAP) uz lijek docetaksel i u kojih se primjenjivala terapija deprivacije androgena (ADT) uočeno dodatno smanjenje rizika od smrtnog ishoda za 25 posto u usporedbi s onima koji su koristili samo dva lijeka.


Glavni autor studije Karim Fizazi, profesor onkologije na Sveučilištu Paris-Saclay, pojasnio je da je ovo prvo istraživanje koje ukazuje na to da bi nekim pacijentima trebalo ponuditi "terapiju trima lijekovima", posebno onima s najagresivnijim oblikom karcinoma prostate.


Dodao je da su nuspojave ovakve kombinacije lijekova bile "uglavnom blage, s vrlo rijetkim težim nuspojavama".


- Prvi put takvi pacijenti mogu očekivati da će poživjeti i više od pet godina, dok je prije 2015. njihovo prosječno preživljavanje bilo kraće od tri godine. Do 2022. godine sva će tri lijeka biti dostupna u obliku generičkih lijekova, što znači da će biti dostupni pacijentima u cijelom svijetu, istaknuo je.


Dr Matthew Hobbs, direktor istraživanja u organizaciji Prostate Cancer UK, rekao je da se studija Peace-1 nadovezuje na napredak koji je već postignut u ovom području medicine "i upućuje na to da se kombiniranjem nekoliko lijekova pacijentima može omogućiti i do 18 dodatnih mjeseci života".


- Nova će saznanja značiti veliku razliku za oboljele od agresivnog raka prostate, a ako konačni rezultati studije potvrde spomenute nalaze, tražimo da NHS-a da što prije odobri ovakvu kombinaciju lijekova, rekao je Hobbs.


Drugo istraživanje, poznato pod nazivom Stampede, bilo je fokusirano na nemetastatski, ali visokorizičan rak prostate.


Utvrđeno je da je u roku od šest godina u muškaraca na standardnoj terapiji i terapiji AAP-om tijekom dvogodišnjeg perioda uočeno poboljšanje u stopi preživljavanja bez pojave metastaza od 82 posto u odnosu na ranijih 69 posto.


Zamijećeno je i poboljšanje u ukupnoj stopi preživljavanja pacijenata od 86 posto u odnosu na prethodnih 77 posto, kao i poboljšanje specifičnog preživljavanja od raka prostate od 93 posto u odnosu na prethodnih 85 posto - u usporedbi s primjenom standardnog načina liječenja.


- Novi rezultati studije upućuju na to da davanje abiraterona pacijentima koji boluju od agresivnog lokaliziranog raka prostate mogu spriječiti negativan razvoj bolesti, istodobno smanjujući rizik od smrti od raka prostate u šest godina za više od polovice, rekao je Hobbs.


Abirateron će odsad za oboljele od raka prostate biti dostupan i putem NHS-a. Rezultati studija predstavljeni su na kongresu Europske udruge za medicinsku onkologiju (ESMO) 2021.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!